Peugeot s problémami

Akcie francúzskej automobilky Peugeot v piatok už počas ranného obchodovania poklesli o 13 %. Firma v súčasnosti zvažuje nové kolo úsporných opatrení, ktoré by mohli zahŕňať aj zatváranie továrni. Celosvetový predaj v prvých šiestich mesiacoch tohto roka klesol na 1,62 milióna vozidiel, v porovnaní s 1,86 miliónmi v rovnakom období minulého roka.

Vplyv menom dlhová kríza

Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že dlhová kríza eurozóny má na ňu značný vplyv: „Značky Peugeot a Citroen, tradične silné na trhoch Francúzska, Španielska a Talianska sú momentálne v hlbokej kríze.“ Európske tržby automobilky klesli o 15 %. Peugeot, ktorý je druhým najväčším výrobcom áut v Európe sa chystá odhaliť pripravované prepúšťanie zamestnancov, pričom môže ísť o tisíce ľudí.

Akcie nemeckých automobiliek BMW či Daimler dnes tak isto klesali a to o 3 %. Výrobca pneumatík Michelin zaznamenal pokles akcií o 1,5 %. Pokles sa zatiaľ nedotkol automobilky Volkswagen, ktorá je podporená správami o prevzatí Porsche.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre