Nový rekord v nezamestnanosti

Nezamestnanosť v eurozóne sa v máji podľa oficiálnych štatistík zvýšila na 11,1 %. Celkovo je tak v eurozóne bez práce 17,56 miliónov ľudí, čo je najvyššia úroveň od roku 1995, kedy začal Eurostat s jej meraním.

Medzitým sa Index výrobných manažérov (PMI), ktorý zostavuje Markit, drží v júni na 45,1 bodoch. Zostáva tak na najnižšej úrovni za posledné tri roky. Číslo pod 50 pritom znamená hrozbu recesie.

Nezamestnanosť v eurozóne rastie posledných 14 mesiacov. V Španielsku, ktoré má z pomedzi 17-členného bloku najvyššiu nezamestnanosť, je aktuálne bez práce každý štvrtý občan. Prieskum indexu zamestnanosti ukazuje v júni hodnotu 46,7 bodov, čo je najmenej od januára 2010 a klesol zo 47,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Aj to je znamenie zrýchľovania úbytku pracovných miest.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre