Airbus potvrdil plány na svoju prvú továreň pre A320 v USA

Európsky výrobca lietadiel Airbus potvrdil plány na investíciu vo výške 600 miliónov dolárov, na vytvorenie svojej továrne v USA. Závod by mal vzniknúť v Alabame. Plánom je vytvoriť tak priamu konkurenciu Boeingu, ktorý je dominantný výrobca lietadiel v USA.

Nová továreň má vytvoriť 1000 nových pracovných miest a budú sa v nej vyrábať dopravné lietadlá radu A320. Továreň má byť otvorená v roku 2015 a kladie si za cieľ do roku 2018 produkovať ročne 50 lietadiel. „Je čas pre rozšírenie Airbusu v Amerike,“ uviedol Fabrice Bregier, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Airbus.

USA sú najväčším leteckým trhom na svete, s predpokladom potreby až 4600 lietadiel počas nasledujúcich 20 rokov a táto montážna linka nás tak priamo približuje našim zákazníkom, uviedol Bregier. Závod v USA bude len druhým závodom Airbusu pre lietadlá A320 mimo Európy. V súčasnej dobe vyrába 37 lietadiel  mesačne v Nemecku a Francúzsku a tri lietadlá v Číne. Do konca tohto roka plánuje dosiahnuť úroveň 38 v Európe a 4 v Číne.

Pre Alabamu bude nový závod veľkou vzpruhou. Ešte stále sa totiž spamätáva z devastácie spôsobenej hurikánom Katrina v roku 2005.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre