Výnosnosť španielskych dlhopisov: 7 %

Desaťročné dlhopisy Španielska dnes atakovali kritickú úroveň výnosnosti – 6,998 %, čo je najviac od zavedenia eura.

Úder prišiel potom, čo ratingová agentúra Moody´s znížila hodnotenie Španielska o 3 stupne – z A3 na Baa3. Znižovanie ratingu prichádza len niekoľko dní potom, čo Španielsko oznámilo, že požiada o pomoc Európsku úniu. Znižovanie ratingu postihlo aj krízový Cyprus, ktorý je úzko naviazaný na ekonomiku Grécka. Bonita Cypru bola znížená o dva stupne – z BA3 na BA1. Cyperské štátne dlhopisy sa tak považujú za špekulatívne investície, ktoré mnoho penzijných fondov nesmie držať! Následné výpredaje situáciu ešte zhoršia.

Na kapitálové trhy dnes príde aj Taliansko, ktoré si chce požičať celkom 4,5 miliárd eur. Ide o prvú aukciu dlhodobých dlhových papierov Talianov po avíze, že Španielsko potrebuje pomoc Európskej únie. Cez jednoročné dlhopisy si už Taliansko vypožičalo 6,5 miliárd eur, pričom platilo najvyššie úroky od decembra minulého roka.

Akciové trhy v Európe sú prevažne v červenom. Akciový index z Nemecka (DAX 30) stráca k 12:00 viac ako jedno percento. Približne jedno percento si odpisuje aj burza v Londýne či v Paríži.

Doplnené 12:56: Talianska aukcia skončila: Výnosnosť 3-ročných dlhopisov vzrástla na 5,3 %, kým ešte v máji predstavovala 3,91 %.  Výnosnosť 10-ročných dlhopisov sa zmenila len mierne na 6,29 %. Rím si požičal toľko čo plánoval, čiže 4,5 miliárd eur. Dopyt po trojročných dlhopisoch presiahol ponuku o 1,6-krát.

Doplnené 12:10:  Kým ešte ráno zaznamenávali mierne zisky, teraz sa aj americké futures na indexy Dow Jones, S&P 500 a Nasdaq 100 dostávajú do záporných čísel. Euro sa obchoduje na úrovni 1,2560 dolárov.

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre