Olympus plánuje prepustiť 2700 pracovníkov

Japonský výrobca fotoaparátov a zdravotníckych zariadení informuje, že v rámci svojho päťročného plánu musí prepustiť 2700 ľudí. Strata za fiškálny rok do konca marca bola 49 miliárd jenov (618 miliónov dolárov), avšak na obdobie 2012-2013 predpokladá zisk vo výške 7 miliárd jenov. V minulom roku spoločnosť priznala stratu vo výške až 130 miliárd jenov.

V piatok spoločnosť Olympus tiež schválila dohodu o odškodnom vo výške 10 miliónov libier s bývalým šéfom Michaelom Woodfordom, ktorý bol vyhodený spoločnosťou po tom, ako upozornil na veľké účtovné nezrovnalosti. Firmu viedol len veľmi krátko a odvolaný bol prakticky ihneď ako upozornil na tieto chyby. Woodford následne podal sťažnosť proti neoprávnenej výpovedi  zo strany svojho bývalého zamestnávateľa.

Vysoké dlhy

Olympus, najväčší svetový výrobca endoskopických kamier používaných lekármi, trpí relatívne vysokými nákladmi a dlhmi. Do roku 2014 plánuje celosvetovo znížiť počet svojich pracovníkov o 7 % a tiež znížiť počet svojich továrni z 30 na 18 do roku 2015. Vo svojom vyhlásení spoločnosť uviedla, že chce „obnoviť svoje finančné zdravie“.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre