Crowdfunding alebo ako vyzbierať milióny na nete

Slovo crowdfunding, či „davové financovanie“ určite nepočujete každý deň. Môžeme povedať, že na slovenské pomery ide o novú a čerstvú frázu, ktorá však môže veľa dokázať. Poďme teda poporiadku.

Čo crowdfunding je?

Ide o jednu z foriem financovania, avšak nie hocijakú. Crowdfunding slúži na financovanie rôznych projektov , umeleckých či bláznivých nápadov prostredníctvom internetu a sociálnych sietí.  V stručnosti ide o kolektívne financovanie nejakého projektu alebo myšlienky. Je dobre poznamenať, že pre tento druh financovania neexistuje žiadny špeciálny právny základ. Prvé crowdfunding projekty vznikli ako neziskové na podporu kultúrnych projektov či ako sociálna pomoc. Rýchlo sa ale rozšírili do podnikateľskej sféry za účelom vyprodukovať zisk.

Po peniažky na web

Dnes môžu cez crowdfunding získať zdroje aj začínajúci podnikavci. Nemusia tak utekať do banky či prosiť tých bohatších o finančné prostriedky. Na unikátny nápad či bláznivú myšlienky sa môžu s malými sumami poskladať desaťtisíce fanúšikov. Nápad je potrebné dobre vyšperkovať a fanúšikom zdokumentovať. Potom už môžete so svojou myšlienkou zdolávať svet!

Ten, kto na projekt prispeje sa volá „Crowd Funder“, a ako sme už uviedli, väčšinou predstavujú príspevky malé sumy peňazí.  Každý, kto do crowdfundingu prispeje je zároveň potenciálnym zákazníkom a veľvyslancom projektu na sociálnej sieti.  Ako protihodnotu môže Crowd Funder dostať samotný produkt, ktorý bol v projekte skompletizovaný, či byť zviditeľnený napr. na obale financovaného CD atď..

iPod na zápästí či neviditeľné repráky

Prostredníctvom webov, zameraných na túto oblasť sa už v zahraničí financovalo viacero projektov. Napríklad na projekt „šitie oblekov na mieru“  sa vyzbieralo viac než pol milióna švajčiarskych frankov. Cez Crowdfunding bol financovaný aj projekt „iPod na zápästie“, kde dalo 13 500 zanietených fanúšikov dokopy takmer milión dolárov. Podobnú sumu vyzbieral aj projekt „neviditeľné reproduktory“, na ktoré sa poskladalo 5300 fanúšikov.

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre