Po čerstvé peniažky si prišlo Taliansko aj Španielsko

Taliansko si v sérií viacerých aukcií vypožičalo celkom 3,8 miliárd eur. Dlhopisy so splatnosťou do roka 2014 činili úrok 2,35 %, čo je výrazne menej ako vo februárovej aukcií (3,05 percent).

Španielsko si z finančných trhov potiahlo celkom 2,6 miliárd eur. Dopyt pri Španielsku nebol tak silný, ako posledný krát. Dopyt pri trojmesačných papieroch bol 3,5 krát silnejší ako ponuka, avšak pri poslednej aukcií to bolo až 4 krát. Výnosnosť 6-mesačných dlhových papierov bola o niečo vyššia ako vo februári.

Problémové dieťa – Španielsko

Od decembra minulého roka začala Európska centrálna banka masívne zaplavovať finančný systém peniazmi, čo spôsobilo uvoľnenie na nervóznom trhu dlhopisov. Ťažia z toho najmä Taliani a Španieli, ktorí svoje dlhy refinancujú pri výhodnejších podmienkach.

Zmätok na finančných trhoch spôsobilo Španielsko, ktoré nedodrží pre tento rok stanovený cieľ pre rozpočtový deficit. Plánovaný deficit pre rok 2012 sa tak zo 4,4 % navýšil na 5,8 %.Európska únia je znepokojená! Eurokomisár Olli Rehn dnes uviedol, že Španielsko sa nachádza vo veľmi zložitej situácií, avšak na druhej strane disponuje mnohými silnými stránkami. Rehn zároveň vyzval Madrid, aby pokračoval v ceste fiškálnej konsolidácie. Španielsko predstavuje pre svoju veľkosť „problémové dieťa“ Eurozóny.

 

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre