Bude z ropy ďalšia kríza?

Finančné trhy sú nervózne. Konflikt s Iránom a fám o výbuchu plynovodu v Saudskej Arábii pohnali ropu Brent ku cene 129,50 dolárov za barel. Ide o najvyššiu cenu od roku 2008. Aj keď sa nakoniec zistilo, že správa o výbuchu nebola pravdou, cena poklesla len trocha. Od začiatku roka si ropa pripísala už 15 %. „Ak sa budú debaty o iránskom atómovom programe naďalej vyhrocovať a príde k vojenskému konfliktu, nie je nepravdepodobné, že by barel ropy stál aj 200 dolárov“, upozorňuje na situáciu Jens Herdack z Weberbank. Irán denne vyprodukuje 3,5 miliónov barelov ropy, čím mu patrí celosvetovo 5. miesto v produkcií.

Strach z nedostatku ropy nie je jediným faktorom, ktorý môže navýšiť cenu tejto komodity. Nebezpečenstvom je aj lacná likvidita od centrálnej banky v USA a Európe,  cez ktorú špekulanti vsádzajú na rast ceny. Ekonomiky reagujú na zvýšenie ceny ropy veľmi citlivo. Práve teraz je situácia veľmi nepriaznivá. Eurozóna čelí recesií, oživenie ekonomiky USA je neisté a mnohým problémom musí čeliť aj Čína. „Cena ropy je v súčasnosti  najväčším rizikovým faktorom pre globálne hospodárstvo“, hovorí Joseph Kaesmeier, hlavný ekonóm spoločnosti Merck Finck.

Podľa inštitútu Ifo, môže drahá ropa ohroziť aj oživenie Nemecka. Vo februári bolo tankovanie tak drahé ako nikdy predtým. „S rastúcimi cenami ropy sa spája ďalšie riziko“, tvrdí expert z Ifo inštitútu, Klaus Abberger.

Podľa informácií focus.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

je to tak, musí sa to riesit inak budeme tankovat po 2 eurá za liter – to si ani neviem predstavit tích ludí, čo hromzia ked sa benzín predáva o 10 centov drahsie.