Rizikové aktíva sú opäť v portfóliách

Od minuloročného jesenného prepadu získal hlavný akciový index v Nemecku, DAX už 30 %. Analytici hovoria, že kurz, ktorý môže táto korekcia dosiahnuť je vo hviezdach.  Pozitívne údaje prišli z USA. Počet pracovníkov sa v januári zvýšil o 243 000, kým trh očakával nárast o 150 000. “Tieto dáta sú veľmi pôsobivé,” poznamenal Nichlas Colas, stratég v spoločnosti ConvergEx.

Pozitívnu náladu podnecuje aj výhľad na dobrovoľné sa vzdanie dlhopisov Grécka zo strany veriteľov. Atmosféra na finančných trhoch je pomerne pokojná. Aj preto sa stali obľúbenejšími rizikové aktíva, ako komodity či akcie. Ako hovorí trhová analýza od banky UBS, Royal Bank of Scotland, Jp Morgan Chase a Citigroup, podiel akcií na celkovom portfóliu investorov rastie. V piatok skončil index DAX s nárastom o 1,7 %, za celý týždeň si pridal až 3,9 %.

Tlak na južanské dlhopisy povolil

Na ostro sledovaných dlhopisoch južných krajín, Talianska a Španielska sa taktiež uvoľnila napätá situácia. Pomohli tomu  správy, že rokovania v Grécku sa čoskoro ukončia. Impulzom je tiež lacná likvidita ECB pre komerčné banky, ktoré následne skupujú štátne dlhopisy.

V nasledujúcom týždni sa v Južnej Európe neočakáva žiadna veľká emisia dlhopisov. Finančná verejnosť sa upriami hlavne na centrálne banky. Bank of England môže v stredu oznámiť ďalšiu finančnú injekciu vo výške 50 miliárd eur. Pri štvrtkovom zasadnutí ECB sa nepočíta s ďalším znižovaním úrokovej sadzby.

Podľa informácií ftd.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

kto si môže dovoliť diverzifiovať investície, povedal by som nechať si tam nejaký ten bezpeený prístav, aj keď?? zlato je u mňa veľmi vysoko hodnotené..skôr by som si ponechal niečo alternatívne…