Peniaze bankám a tie zas štátom. Jednoducho Sarko-obchod!

S menom Nicolas Sarkozy sa môže spájať lukratívny obchod na záchranu eurozóny. Nakoniec, bol to práve francúzsky prezident, kto koncom minulého roka požiadal komerčné banky, aby si od Európskej centrálnej banky (ECB) lacno požičali a následne z tohto kapitálu refinancovali štáty eurozóny. Nízko úročená likvidita, ktorá je momentálne bankám k dispozícii sa v aktuálnych problémoch pre európske krajiny výrazne hodí. Len Taliani musia v tomto roku „zohnať“ 330 miliárd eur. Španielsko bude potrebovať 148 mld. eur.

Sarko-obchod fachčí

Zatiaľ sa však ukazuje, že tzv. ” Sarko-obchod ” doslova „fachčí“. Komerčné banky si koncom februára budú môcť požičať zdá sa za ešte výhodnejšie podmienky ako v decembri minulého roka, čím opäť oživia pochmúrny trh vládnych dlhopisov. ECB má sama o sebe zákaz tlačiť peniaze pre účely refinancovania štátov.  Nesmie ani priamo nakupovať štátne dlhopisy, aj keď väčšinou na trhu obchoduje – a to je kontroverzné. Aby ale nemusela ECB porušovať pravidlá, môže trápiacim sa členským krajinám pomôcť cez komerčné banky. A preto si 21. decembra minulého roku spestrilo Vianoce až 500 bánk, ktorým dal prezident ECB Mario Draghi celkom 489 miliárd eur (viac tu ). Splatnosť je trojročná, pri úroku jedno percento.

Čo s toľkými peniazmi?

Finančné prostriedky použili banky na nákup dlhopisov, čím stlačili rekordné úroky nadol. Preto sa 2-ročné talianskej dlhopisy úročia len pri 3,5 %, čo je o polovicu menej ako koncom novembra 2011. Obchod funguje, a zisky tečú tiež. Komerčná banka si tak požičia za 1 % pri ECB a teda hrubá marža činí 2,5 %.Samozrejme, dôležité je riziko!

Spracované podľa informácií ftd.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

ak by bol takyto spread medzi ECB a statnymi dlhopismi talianov, tak tym Talianom poziciam aj ja..Ved ti hadam len tak neprasknu ako greci :evilgrin: