Investovať či neinvestovať do akcií bánk?!

Niektorí kričia predať, iný že už sa malo nakupovať. Na rozdielnosť názorov analytikov si zdá sa navykla už celá finančná verejnosť.

Zrejmé je, že akcie bankových inštitúcií si pod aktuálnym tlakom problémov odpísali veľkú časť hodnoty. Najmä nemecká Commerzbank má čo doháňať. Niektorí analytici tvrdia, že práve teraz je ten správny čas akciu kúpiť. Napriek tomu je to stále riziko. Znie preto otázka do pléna, kúpili by ste si teraz akciu banky?

Riziko priznávajú aj bankári. Akcie pomaly ožívajú

Dokonca aj niektorí bankári sa priznali, že aktuálne by to bola „riskantná hra“. Rizikový ale neznamená, že akcie nie sú lukratívne. Akcie musia niekde dosiahnuť svoje dno a potom už len smelo nahor. V posledných týždňoch sa strmý pád cien akcií bánk akoby zastavil. Zdá sa, že by to nakoniec mohlo ísť nahor. Už niekoľko týždňov na trhoch v USA kraľuje listine najziskovejších práve bankový sektor. Aj európsky akciový index bankového sektoru (Index Eurostoxx Banks)  je o niečo vyššie ako pred tromi mesiacmi.  Hlavný akciový index v Nemecku, DAX 30  je teraz ostro sledovaný najmä pre „nešťastnú“ Commerzbank. Akcie 2. najväčšej banky v Nemecku sa v posledných dvoch týždňoch zhodnotili o takmer dve tretiny.

Graf: Vývoj akcií banky Commerzbank za posledný mesiac

Na dobrej ceste?!

Analytici francúzskej investičnej banky Cheuvreux si myslia, že akcie Commerzbank môžu vzrásť až o 98 %. Akcie nemeckej banky tak Cheuvreux zaradil na zoznam najsľubnejších. Commerzbank odporúča aj Deutsche Bank. „Rizikový profil sa viditeľne zlepšil“, píše Alexander Hendricks z Deutsche Bank v jednej zo štúdií. Podľa analytikov z Cheuvreux sú európske bankové tituly na dobrej ceste.

Čas ukáže! Možno sa za pár týždňov budú tešiť tí čo svoje portfólio naplnili bankovými akciami  a možno sa budú smiať tí, ktorí včas vyčistili portfólio aj o posledné kusy.

Spracované podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre