Kroky k budovaniu vlastnej spoločnosti

Plánujete zakladať spoločnosť?
Ako prvý krok pre založenie s.r.o. je potrebné vybrať názov pre Vašu spoločnosť. Aj keď si myslíte, že ide o banalitu, je potrebné myslieť na to, že tento názov bude reprezentovať Vašu spoločnosť. Z tohto dôvodu je vhodné si názov dobre premyslieť. Pri výbere názvu je potrebné skontrolovať v Obchodnom registra či už nie je založená spoločnosť s rovnakým názvom. Na rozdiel v malých a veľkých písmenách, v čiarke alebo v koncovke sa neprihliada.

Ďalším krokom pri založení spoločnosti je určenie predmetov podnikania. Zo zoznamu živností je potrebné vybrať predmety podnikania, ktoré plánujete vykonávať. Aj tento krok je dôležitý a treba sa zamýšľať aj nad plánmi do budúcnosti.

Medzi povinné náležitosti patrí tiež registračné sídlo spoločnosti. Najčastejšie je sídlom spoločnosti prenajatý kancelársky priestor. V poslednej dobe je veľkým trendom využívanie virtuálneho sídla, ktoré Vám ušetrí peniaze za prenájom drahších kancelárskych priestorov. Ako sídlo spoločnosti môžete určiť aj Váš dom alebo byt.

Spoločnosť s ručením obmedzeným môže byť založená jedným, alebo viacerými spoločníkmi, maximálny počet je 50 spoločníkov. Vklad každého zo spoločníkov musí byť aspoň 750 Eur. Základné imanie spolu musí byť minimálne 5000Eur. Spoločnosť ručí za svoje záväzky len do výšky svojho základného imania. Konateľ spoločnosti je osobou, ktorá je oprávnená konať v mene spoločnosti. Konateľom môže byť len fyzická osoba a musí to byť osoba so štátnou príslušnosťou Slovenska, niektorého zo štátov EÚ alebo štátov OECD. Konateľ spoločnosti s.r.o. musí mať čistý register trestov.

Jedným z využívaných spôsobov ako začať podnikanie tiež býva kúpa už „hotovej“ spoločnosti. Jedná sa o predaj firiem ktoré boli založené výlučne za účelom ich odpredaja klientom a preto nikdy nevykonávali žiadnu činnosť. Sú bez akejkoľvek obchodnej histórie záväzkov, pohľadávok a majú splatené základné imanie. Po predaji firiem môžete začať podnikať v priebehu niekoľkých hodín. Firmy sú pripravené k okamžitému predaju so všetkými právnymi dokumentmi. Predaj firmy a zmena konateľa sú právoplatné dňom podpisu dokumentov.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať