Čo znamená “offshore podnikanie”?

S každým podnikaním sa spájajú vždy určité náklady. Nie všetky sa však primárne týkajú samotnej podnikateľskej činnosti.Medzi ukážkový príklad patria rôzne platby a poplatky štátu ako sú napríklad dane. Áno existujú spôsoby ako sa platenia vyhýbať alebo ho obchádzať, avšak často ide o nelegálne postupy. Existuje však aj možnosť ušetriť na platení daní aj úplne legálne. Takouto možnosťou je offshore podnikanie. O čo sa jedná?

Takéto podnikanie je založené na princípe zakladania spoločností v daňových rajoch. Daňový raj je štát, krajina alebo územie, ktoré ponúka minimálne alebo nulové zdanenie príjmov spoločnosti alebo jednotlivcov. Vďaka tomu sa stali daňové raje vyhľadávanými centrami pre založenie offshore spoločností.

Výhodou daňových rajov však nie je len minimalizácia daňového zaťaženia ale v nemalej miere aj rozdielnosť a stabilita právneho systému, ktorým je možné zabezpečiť anonymitu vlastníctva a s tým súvisiacu ochranu majetku. Spoločnosti založené v daňových rajoch sú štandardne typu IBC (International Business Company – Medzinárodné obchodné spoločnosti) a sú zároveň najvyužívanejším typom spoločností.

Takéto spoločnosti majú niekoľko spoločných rysov. Sú oslobodené od miestnej dane pre právnické osoby za predpokladu že nevykonávajú žiadnu činnosť v krajine založenia, namiesto daní platia štandardne spoločnosti IBC len obnovovacie poplatky štátu a poplatky za registračného agenta zahrňujúce aj poplatky za sídlo spoločnosti, Skutoční vlastníci IBC ostávajú v anonymite. IBC navyše nie sú obmedzované na určitý typ podnikania ale môžu štandardne vykonávať všetky legálne aktivity

____________________________________________________________________________

Servery 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať