Komoditný výpredaj. Ropy sa vyťaží viac

Nepriaznivé vyhliadky americkej centrálnej banky (FED-u) spustili na komoditnom trhu výpredaj.
FED v utorok vyhlásil, že i naďalej vidí riziko vo vývoji hospodárstva USA. Federálny rezervný systém momentálne neprijal žiadne opatrenia.

Zlato si odpísalo až 5,24 %, čím prelomilo úroveň 1 600 dolárov za trójsku uncu a ukončilo pri  hodnote 1 576 USD/uncu. Takmer 8 % stratilo striebro a niečo pod 5 % si odpísala aj meď.

Lacná ropa stiahla so sebou aj akcie

Strach z rozšírenia dlhovej krízy a jej dopade na svetovú ekonomiku sa výrazne podpísal pod cenu ropy. Barel ropy WTI zlacnel o 5,15 %, ropa BRENT si odpísala 4,17 %, čím obchodovanie uzatvorila na hodnote 104,93 USD/barel.  Podľa analytikov, nižšie ceny ropy spôsobilo tiež rokovanie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo Viedni. Na ňom sa krajiny dohodli, že prvýkrát za posledné tri roky navýšia ťažobnú kvótu, a to na 30 miliónov barelov za deň. Lacná ropa sa podpísala aj na obchodovanie na akciových trhoch v New Yorku, kde strácali najmä akcie energetických spoločností.

Výpredaj neobišiel ani poľnohospodárske komodity. Viac než 3 % stratila hodnota pšenice a kakaa. Bavlna si odpísala 2,51 %, kukurica mínus 2,31 %.

Silný dolár tak robí nákupy investor s inou menou omnoho drahšie. Podľa vyjadrenia obchodníkov, mnohí investori tiež rozpúšťajú svoje pozície v zlate, aby mohli kryť straty v iných komoditných triedach.

Podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať