Brazília chce pomôcť eurodlžníkom. Cez MMF

Brazília chce finančne podporiť Medzinárodný menový fond (MMF), a to z dôvodu pretrvávajúcich problémov dlhovej krízy. MMF sa podieľa na záchrannom balíku pre Grécko, Írsko a Portugalsko.

Hlavná predstaviteľka MMF, Christine Lagarde, koncom septembra varovala, že prostriedky fondu sú obmedzené. Brazílsky minister financií, Guido Mantega (na snímke) už pred mesiacom avizoval, že Brazília a iné rozvíjajúce sa krajiny sú ochotné pomôcť v boji s dlhovou krízou v Eurozóne. Takzvané krajiny BRICS, Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika v septembri uviedli, že v prípade potreby navýšia finančné prostriedky MMF. V roku 2009 oznámili aj iný predstavitelia vlád, že navýšia finančné prostriedky fondu na 750 mld. dolárov. „Len 20 zo 187 členských štátov zvýšilo svoje podiely v MMF“, kritizovala v septembri jeho hlavná predstaviteľka.

Kapacita fondu nemusí stačiť

„Kapacita fondu  s objemom 400 mld. USD sa môže zdať veľkorysá, avšak pri pohľade na možné finančné potreby postihnutých krajín to nemusí stačiť“, varovala hlavná predstaviteľka MMF. Christine Lagarde sa obáva, že v prípade najhorších scenárov bude potrebných až 840 mld. dolárov Obáva sa hlavne problémov Talianska. S nedôverou na finančných trhoch má starosti aj Španielsko, pričom Rusko v pondelok signalizovalo, že podporí nákup španielskych dlhopisov.

Podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať