Rozvojové krajiny nelákajú len výnosmi

Finančné trhy rozvojových krajín prevalcovali zvyšok sveta. Aj tak sa dá zhrnúť zhodnotenie trhov Emerging markets za posledné roky.

Akciové trhy rozvíjajúcich sa krajín patria stále k obľube. Analytici tvrdia: Nielen vývoj kurzov akcií robí tieto trhy lákavejšie ako trhy v rozvinutých ekonomikách . Investori môžu od prielomu tisícročí žať na emergings markets vysoké výnosy. A to platí nielen pre známe trhy ako BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína) ale aj pre zvyšok rozvíjajúcich sa ekonomík.

Vyšší úspech týchto trhov ako tých vyspelých potrvrdzuje aj pomer RIZIKO-VÝNOS. Ukázuje sa, že rozvojové krajiny neponúkajú len vysoké výnosy, ale aj značne znížené riziko, tvrdí Castern Mumm, riaditeľ Asset Management v spoločnosti Donner & Reuschel .

Rast akciových trhov v rozvojových krajinách znázorňuje jednoduchá ukážka: Investori, ktorí v roku 2000 investovali do akciového indexu MSCI Emerging Markets a v roku 2011 z tejto pozície vystúpili, získali ročný výnos 10 %. V porovnaní so zvyškom sveta Nádhera! Keby v tomto období títo investori umiestnili svoj kapitál do akciového indexu MSCI World (ktorý je odrazom vývoja akcií najväčších priemyselných krajín sveta) utŕžili by ročne stratu jedno percento.

MSCI Emerging Markets – tento akciový index reprezentuje akciové tituly rozvojových krajín. Nachádzajú sa tu aj vysoko industrializované, bohaté krajiny ako Južná Kórea, či Thajwan. Rozhodovať sa bude aj o zahrnutí Kataru a Spojených arabských emirátov.

MSCI World – ide o jeden z najvýznamnejších akciových indexov na svete. Barometer v sebe vyhodnocuje viac ako 800 akciových titulov z 20 –tich vyspelých ekonomík. Akcie malých podnikov a taktiež akcie rozvojových krajín nie sú brané do úvahy.

Podľa informácii handelsblatt.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať