Rozhodnuté – Španielsko zdvihne dôchodkový vek

Španielska vláda sa v piatok dohodla s odborármi na zvýšení veku odchodu do dôchodku. Z pôvodných 65 rokov sa zdvihne na 67 rokov, pričom odbory si vydobyli niekoľko ústupkov.

Pôvodne chcela vláda v Madride zdvihnúť minimálny počet odpracovaných rokov potrebných na nárokovanie si plnej penzie z pôvodných 35 na 41 rokov. Po hrozbe generálneho štrajku sa všetky zúčastnené strany dohodli na hodnote 38,5 roka. Vek odchodu do dôchodku sa nezdvihne naraz, ale postupne od roku 2013. Španieli, ktorí majú krátko pred dôchodkom tak môžu ostať pokojnejší. Penzia bude odteraz vypočítavaná ako priemer zárobkov za posledných 25 rokov, oproti súčasným 15 rokom.

Krajina starne, nezamestnanosť narastá

Španielsko podľa posledných štatistík výrazne starne. V roku 2050 bude 32% Španielov starších ako 64 rokov. V najbližších troch desaťročiach vzrastie počet dôchodcov na 12 z dnešných 8 miliónov. V minulom roku tvorili penzie 9% z celkových verejných výdavkov, v roku 2040 by to malo byť až 14%.

Nezamestnanosť v krajine láme rekordy a v roku 2010 sa vyšplhala na 13 ročné maximum 20,33%.  Systém sociálneho zabezpečenia sa prvýkrát dostal do deficitu a musel hľadať dodatočné zdroje financovania.

Prínos až v budúcnosti

 

Pozitívny prínos reforiem sa očakáva v dlhodobom horizonte, resp. starnutie populácie bude menší problém. Opozícia a analytici však varujú, že ľavicová vláda prijíma len také opatrenia, aby bola vo voľbách v roku 2012 opäť zvolená. Odporúčania sú jasné: „sú potrebné hlbšie a ráznejšie reformy, aby sme mohli opäť rásť!

Reforma ekonomiky a zníženie deficitu verejných financií je nevyhnutný krok k tomu, aby sa krajina vyhla záchrane v podobe Eurovalu a upokojila finančné trhy.

Spracované podľa BBC

xtb