Rok 2011 sľubuje globálny rast

Medzinárodný menový fond (MMF) uviedol, že svetové hospodárstvo porastie rýchlejšie v tomto roku, ako sa predpokladalo. MMF zvýšil svoj odhad z pôvodných 4,2 % na 4,4 %.

Rozvíjajúcim krajinám predikuje 6,5 % rastu v tomto roku a podobnú situáciu aj v roku 2012. V Číne sa predpokladá 9,6 % rast a v Indii 8,4 %. Subsaharská Afrika predpokladá ekonomickú expanziu o 5,8 %. Rast USA sa odhaduje na 3 %, aj keď v októbri to bolo len 2,3 %. Spojené kráľovstvo by malo rásť o 2 %. Rast v Eurozóne a Japonsku sa odhaduje na rovnakej úrovni, a to 1,5 %.

V samostatnej správe o globálnej finančnej stabilite MMF uviedol, že problémy v Grécku a Írskej republike budú viesť k obavám ohľadom ďalšieho vývoja. „Banky čelia potrebám finančných prostriedkov teraz a budú ich sprevádzať počas ďalších dvoch rokov. V mnohých vyspelých ekonomikách sa musíme vysporiadať s následkami krízy a vyriešiť finančnú nestálosť raz a navždy,“ povedal Jose Vinals, riaditeľ MMF pre peňažné a kapitálové trhy.

Európsky fond na zabezpečenie stability, ktorého výška je 440 mld. € by mohol byť zničený, ak väčšie ekonomiky požiadajú o pomoc.

Zdroj: www.bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať