Weberbank a jej výhľad pre rok 2011

Analytici z Weberbank očakávajú pre rok 2011 pozitívny hospodársky vývoj najmä pre veľké západné ekonomiky a rozvíjajúce sa hospodárstva, ako je napr. Čína. Dôsledky, ktoré spôsobila finančná kríza, ešte stále neutíchli. Americký trh nehnuteľností ešte neozdravel a dlhová kríza na oboch stranách Atlantiku vyvoláva napätie. Pre rok 2011 je teda možné očakávať niektoré prekážky v hospodárskom raste krajín.

Posledné makro dáta, ktoré prišli z USA vyzerajú veľmi pozitívne, čím  vyvolávajú nádeje pre oživenie ekonomiky Spojených štátov. Pri nazeraní na európsku ekonomiku, sa vynárajú dva pohľady. Kým krajiny, ako je Nemecko či Švédsko zaznamenávajú dynamický rast , iné európske ekonomiky bojujú so zadlžením a zaznamenávajú slabý hospodársky rast. Podľa všetkého by mal tento trend pokračovať aj v roku 2011.

Inflácia, ktorá sa prejavila rastom cien potravín a surovín vzrástla na 2,2 %, čo je najvyššia cenová hladina od októbra 2008 a zároveň aj hodnota nad cieľovou úrovňou inflácie, stanovenou Európskou centrálnou bankou (2 %). Aj napriek inflácii analytici nepočítajú v roku 2011 so zvyšovaním úrokových sadzieb.

Akciový trh odštartoval rok 2011 s veľkým nadšením. Tento vývoj môže trvať ešte niekoľko dní, kým sa nevrátia všetci účastníci trhu z vianočných sviatkov a neotvoria sa všetky burzy. Pri pohľade na väčšinu trhov sa počíta až s dvojciferných rastom podnikových ziskov. Môže to byť „ palivo pre burzový motor“, čo je podľa analytikov Weberbank plne odôvodnené. Ale pozor!

Spracovanie podľa ariva.de