Minimálna mzda v Španielsku porastie

Minimálna mzda v Španielsku vzrastie v roku 2011 o 1,3 percenta, oznámil to premiér Jose Luis Rodriguez Zapatero. Toto zvýšenie upraví minimálnu mzdu na 641,5 eur.

Pán Zapatero takisto povedal, že štátne dôchodky by mali stúpnuť najmenej o rovnaké percento a ešte viac v prípade príjemcov poberajúcich najnižšie dôchodky. Na tlačovej konferencií oznámil, že aj napriek ekonomickej kríze v Španielsku vláda vynakladá mimoriadne úsilie na solidaritu.

Navrhované zvýšenie minimálnej mzdy je však výrazne nižšie ako inflácia, ktorá je v súčasnosti na úrovni 2,3 percenta. Premiér predpovedal, že Španielsko prejde od recesie a ťažkostí roku 2010 k zotaveniu v roku 2011.

Tento názor podporuje aj Organizácia pre hospodársky rozvoj (OECD), ktorá už skôr uviedla, že španielska ekonomika má v rásť v roku 2011 o 0,9 percenta a v roku 2012 o 1,8 percenta.

Krajina dosahuje nezamestnanosť takmer na úrovni 20 percent, čo je najviac v EÚ. Podľa OECD by sa mala budúcom roku mierne znížiť na 19,1 percenta a v roku 2012 ďalej pokračovať v znižovaní na 17,4 percenta.

Organizácia tiež zopakovala svoju predpoveď, že vládny deficit rozpočtu bude v tomto roku 9,2 percenta, 6,3 percenta v roku 2011 a 4,4 percenta v roku 2012.

Španielska vláda je v súčasnosti schopná požičať si peniaze s cieľom financovať svoje dlhy na medzinárodných peňažných trhoch, aj keď s oveľa vyššími úrokmi ako pred začiatkom dlhovej krízy v Eurozóne.

Spracované podľa BBC.co.uk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať