Euro vo štvrtok dočasne stúplo nad 1,33 dolárov

Euro vo štvrtok posilnilo a dočasne stúplo až nad úroveň 1,33 amerických dolárov. Na vrchole ležalo euro na hodnote 1,3314 dolárov. Neskôr popoludní zisky korigovalo a v závere dňa ukončilo na 1,3292 dolárov. Napriek opätovnému miernemu zvýšeniu sily v poslednom čase, euro v tomto roku prišlo o približne desať centov zo svojej hodnoty voči doláru. Hlavným dôvodom je pretrvávajúca dlhová kríza v Eurozóne. Európska centrálna banka stanovila vo štvrtok referenčnú sadzbu na 1,3280 (streda: 1,3136) dolárov.

Posledné sledované oslabovanie dolára je podľa HSH Nordbank pravdepodobne spôsobené tým, že krátko pre prelomom rokov opadli správy ohľadom európskej dlhovej krízy. Preto sa dostal opäť do popredia záujmu investorov program americkej centrálnej banky na nákup dlhopisov v hodnote 600 miliárd dolárov. S ohľadom na blížiaci sa koniec roka boli výkyvy na devízovom trhu spôsobení tiež nízkou aktivitou a zvýšenou opatrnosťou.

Jasný víťaz roka na devízovom trhu zostal zatiaľ švajčiarsky frank. Ten dosiahol vo štvrtok tak voči euru ako aj voči doláru nové rekordy. Dočasne stálo euro 1,2404 švajčiarskych frankov čo bolo menej ako kedykoľvek predtým. Švajčiarsky frank tak profituje z dlhovej krízy v Eurozóne a extrémne uvoľnenej menovej politike v Spojených štátoch, keď predstavuje bezpečné útočisko pre investorov.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať