Čo je fiškálny útes? Blížiaca sa katastrofa!

Mnohí ste už možno počuli výraz fiškálny útes, no zároveň ste sa zamýšľali, o čom sa to vlastne hovorí. Čo teda fiškálny útes znamená?

Pod výrazom môžeme chápať situáciu, kedy sa na prelome rokov 2012/2013 demokrati a republikáni v Kongrese nedohodnú na rozpočtovom zákone pre ďalší fiškálny rok. Do platnosti následne vstúpia automatické škrty vládnych výdavkov a masívne zvýšenie daní v objeme až 600 miliárd dolárov. A to je už čo povedať!

Týka sa to aj nás

Podľa mnohých odborníkov bude dôsledkom tohto rapídneho zníženia výdavkového stropu úpadok americkej ekonomiky do recesie a rastúca nezamestnanosť, pričom negatívny vývoj zo sebou stiahne aj Európu.

Ako prvý s pojmom fiškálny útes prišiel Ben Bernanke, predseda Federálneho rezervného systému, ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky. Po prvý krát výraz použil  29. februára 2012 na stretnutí kongresového výboru, kde bol pozvaný na zhodnotenie hospodárskeho vývoja a menovej politiky.

Napriek tomu korene tohto celého „chaosu“ siahajú už do minulého roka, kedy medzi demokratmi a republikánmi vypukol spor o dlhový strop rozpočtu. Netreba pripomínať, že výsledkom bolo zaskočujúce zníženie najvyššieho ratingu USA agentúrou  S&P.

Netreba hneď robiť negatívne závery! Celej tejto „fiškálnej tragédii“ sa dá predísť rozumným kompromisom medzi oboma stranami v americkom kongrese a novozvoleným prezidentom Barackom Obamom.

Republikáni chcú presadiť predlženie daňových úľav z Bushových čias, ktoré majú pomôcť lepšie zarábajúcim. Proti je Obama. Ten chce návrh blokovať právom veta, ktoré si môže uplatniť s dvojtretinovou väčšinou v snemovni reprezentantov.  Tou ale nedisponuje ani jedna zo strán!

Ak sa nedohodnú, do platnosti vstúpi 89-stranová správa kongresového rozpočtového úradu, ktorá pre rok 2013 počíta s rozpočtom len 641 mld. dolárov.

Deficit amerického rozpočtu by tak mal predstavovať 4 % hrubého domáceho produktu, čo je rapídne “zatiahnutie brzdy”. Nasledovať budú škrty, škrty a škrty – presne to bude čakať najväčšiu ekonomiku sveta, ak jej politici nenájdu rozumné ekonomické opatrenia pre budúci rok!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre