Zárobok 10 miliárd dolárov za jeden rok? Žiadny problém

Existujú ľudia, pre ktorých nie je žiadnym prekvapením, ak sa ich majetok v priebehu jedného roka navýši o niekoľko miliárd. Pýtate sa, ako je to možné?

Ide o miliardárov, ktorí ťažia z nárastu akcií svojich firiem – ak spoločnosť, v ktorej držia desiatky miliónov akcií zvyšuje svoju trhovú hodnotu, bohatnú aj oni sami.

Príkladom je spoluzakladateľ Google, Larry Page, ktorý svoj majetok tento rok navýšil o 10,4 mld. dolárov. Jeho kolega Sergey Brin zbohatol o 9,8 miliardy dolárov. Kým začiatkom roka sa akcie Google (dnes už pod názvom Alphabet Inc.) obchodovali na úrovni 500 dolárov, včera uzatvárali na cene 777 dolárov.

Začiatkom roka Page a Brin spoločne vlastnili viac ako 40 miliónov akcií triedy B a taktiež 40 miliónov akcií triedy C.

Zakladatelia Google – Larry Page a Sergey Brin

Hranicu 10 miliárd dolárov za jeden rok pokoril aj Mark Zuckerberg, zakladateľ a riaditeľ Facebooku, ktorý v tomto roku navýšil hodnotu majetku o 11,6 miliardy dolárov. Podobnú čiastku zarobil aj čínsky miliardár Wang Jianlin ako aj Amancio Ortega, najbohatší Európan.

Najbohatší rok má za sebou Jeff Bezos, zakladateľ online obchodu Amazon. Akcie Amazonu, už atakujú úroveň 700 dolárov a tento rok patria s nárastom viac ako 120% k najvýkonnejším americkým akciám. Jeff Bezos, ktorý drží viac ako 82 miliónov akcií, tento rok zarobil viac ako 30 miliárd dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre