Investovanie do umenia

Investovanie do umenia

Dostali ste pocit, že chcete svoj kapitál investovať do umenia, no jednoducho neviete kde začať? Potom je tento príspevok pre vás ako stvorený. Nižšie je uvedených niekoľko ciest, ako vstúpiť na trh s umením.

1. Fond: fondy s umením sú v posledných rokoch horúcou formou investovania do tejto oblasti. Fungujú na princípe súkromných investičných fondov. Ako to funguje? Vy ako investor sem vložíte svoje prostriedky, o ktoré sa následne stará tím profesionálov (aspoň by sa mal).

Niektorí profíci sa snažia získať umelecké prostriedky v múzeách s cieľom zvýšiť ich hodnotu. Nasleduje predaj s cieľom dosiahnuť zisk, pričom investičný horizont  sa odhaduje na 5 – 8 rokov.

Aká je výhoda fondov s umením? Sú tu malé bariéry pre vstup do tejto branže, nakoľko sú počiatočné investície nižšie než samotné dielo. Taktiež sa nemusíte starať o údržbu či poistenie umeleckého predmetu. Nevýhoda: Samozrejme, nie všetky fondy sú spravované dobre, nehovoriac o „podvodoch“.

2. Investičné partnerstvá:  ide o skupiny investorov, ktoré spájajú svoje peniaze s cieľom nakúpiť umenie ako investíciu. Výhodou na rozdiel od fondov je, že tu máte väčšiu možnosť rozhodnúť, do čoho vlastne chcete investovať.

3. A čo tak pákový efekt na súčasnú kolekciu, s cieľom kúpiť ešte viac:  mnoho ľudí si neuvedomuje, že ich súčasná umelecká zbierka môže slúžiť aj ako zábezpeka na úver.  Rôzne úverové inštitúcie, od menších firiem až po veľké banky takéto pôžičky akceptuje. Výhoda? môžete vstúpiť do veľkých akcií, ktoré by ste si predtým nemohli dovoliť,  z čoho môže byť pri rýchlom ocenení krásny zisk.

4. Nákup diel od začínajúcich umelcov – ak nie ste ochotní upustiť milióny za „pánske“ diela, môžete okúsiť tvorbu nových umelcov. Majú rastový potenciál  a čoraz viac sa vedia presadiť. Ich diela sú navyše cenovo dostupné. Nevýhoda je jasná – nikdy neviete, či dielo nebude doslova prepadák!

5. Geografická arbitráž: nájsť potenciálne dielo na regionálnej aukcií a následne ho predať úplne na inej aukcií, avšak so ziskom! Presne tak, dá sa. Stačí uviesť príklad z praxe – V roku 2009 sa socha Rodin zakúpila v aukčnej sieni v Paríži za 4,3 miliónov dolárov. O 11 mesiacov na to sa v sieni Sotheby vydražila za 11,8 miliónov dolárov.

6. Umenie rozvíjajúcich sa trhov: Čína a Brazília – aj umenie z tejto oblasti môže byť  tou pravou voľbou. Mnoho investorov sa na tieto trhy sústredilo, pretože očakávajú, že dopyt po umení sa zvýši. Taktiež diela z týchto oblastí vedia ochutiť súčasnú zbierku.

7. Chopte sa kvalitného kusu: jasnéé, nemusí ísť hneď o Monu Lisu , no drahé dielo je skutočnou investíciou, ktorá dokáže udržať hodnotu a rast. Index Art 100 dosahuje za posledných 25 rokov priemernú ročnú výnosnosť  8 %. Prudký rast zaznamenal najmä „Pop Art“. Nevýhodou je, že investor síce vsádza na súčasnú istotu, nemôže vedieť, aký bude trh o takých 10 rokov.

1. Na začiatok si premyslite, aký druh umenia sa vám páči. Najlepším spôsobom, ako to zistiť, je prehrýzť sa cez svet umenia, teda množstvom umeleckých diel. Je to jednoduché, stačí ísť pozrieť do múzeí a galérii, porozprávať sa s obchodníkmi či samotnými umelcami. Získate tak prehľad o rôznych umeleckých obdobiach, štýloch či nosičoch umenia (obrazy, sochy …)

2. S výskumom neskončite. Zamerajte sa na internet, ktorý vám pomôže rozšíriť rozhľad. Čo je dôležitejšie, získate prehľad o cenách – prezrite si diela, ktoré sa už boli vydražené a hlavne za koľko.

3. Dobre, po prvých dvoch krokoch sa Váš výber určite zúžil. Teraz sa snažte byť k svojmu výberu bližšie, najlepšie osobne. Zblízka môže vyzerať úplne inak, než na obrazovke počítača.

4. A prišli sme pri otázku peňazí. Nastavte si rozpočet a buďte pripravení prekročiť ho. Keď si dielo zamilujete, márnotratnosť je na mieste, avšak posledné čo chcete, je mať výčitky svedomia. Ako hovorí Waldbaum, rozpočty sú dôležité, najmä ak sa chystáte na kúpu v dražbe.

5. Zoznámte sa s faktormi, ktoré môžu ovplyvniť cenu vášho umenia: Diela nakúpené na primárnom trhu (prvý majiteľ) zvyknú byť drahšie, než umenie zo sekundárneho trhu (predaj cez galériu, aukciu). Dôležité je tiež zohľadniť, či ide jeden kus z dvoch alebo jeden zo 100. Dôležitý je aj nosič umenia – práca na plátne je hodnotnejšia než na papieri.

6. Pozor na skryté náklady! Aj tento krok je ďalším dôvodom, prečo si je treba stanoviť pevný rozpočet. Treba si uvedomiť, že peniaze nevysolíte len za samotné umenie. Do úvahy treba brať aj poistenie, poštovné, orámovanie či provízie maklérovi.

7. Poraďte sa o cene zo skúsenými zberateľmi či znalcami: Ešte pred tým, než otvoríte svoju peňaženku, overte si cenu diela u profesionálneho znalca.

8. Ešte predtým, než vstúpite na pôdu veľkých aukcií, zúčastnite sa menších regionálnych dražieb, kde sú kvalitné práce  k dispozícii aj za nižšiu cenu. Zistíte ako to chodí, takže sa jednoducho natrénujete.

9. Ak nakupujete v galérii, požiadajte o zľavu. Možno to znie divne, no nálepka s cenou nemusí hneď znamenať „cenu“.

10. Ak ste si kúpili umelecké dielo, nevyhadzujte  žiadnu dokumentáciu s ním spojenú. Neviete, kedy ju ešte budete potrebovať. Je totiž priamym prepojením medzi Vami a samotným autorom.