Rusko reaguje na cenový strop. Ropa dražie o viac ako 2 %

Cena americkej ľahkej ropy WTI v piatok rastie o viac ako 2 % a severomorská ropa Brent si pripisuje 3 percentá. Trh reaguje na správy, že Rusko v novom roku zníži svoje dodávky. Ako v piatok uviedla tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na podpredsedu vlády Alexandra Novaka, v reakcii na cenové stropy môže Rusko začiatkom roka 2023 znížiť produkciu ropy o 5 % až 7 %.

Zoskupenie krajín G7, Európska únia a Austrália zaviedli od 5. decembra cenový strop na ruskú ropu prepravovanú po mori. Maximálna cena bola stanovená na 60 dolárov za barel a pokiaľ by bola prekročená, bude zakázané ropu prevážať. Ako uvádza agentúra Reuters, budúci týždeň by mal ruský prezident Vladimír Putin podpísať dekrét obsahujúci podrobnosti o reakcii Ruska na cenový strop.

Za zmienku stojí aj prvá veľká zimná búrka v USA, ktorá zasiahla veľkú časť krajiny. V dôsledku toho došlo k zrušeniu tisícok letov a taktiež narušeniu plánov motoristov, čo pravdepodobne povedie k poklesu dopytu po benzíne a leteckom palive. Na druhej strane to môže zvýšiť dopyt po vykurovacom oleji.

Ako uvádza analytik spoločnosti OANDA Edward Moya, ropa dražie kvôli tomu, že sa obchodníci zameriavajú na reakciu Moskvy na cenový strop a nie až tak na tisíce zrušených letov, ktoré narušia vianočné prázdniny v USA.

Cena WTI v piatok získava 2,56 % na 79,48 dolárov za barel, ropa Brent sa obchoduje vyššie o 3,07 % na 83,52 USD.

Zdroje: reuters.com; investing.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre