Toto sú najdrahšie mestá na svete. Prvá priečka priniesla prekvapenie

mesto new york

Analytická spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU) nedávno zverejnila svoj celosvetový index životných nákladov na rok 2022. Rebríček najdrahších miest na život tentokrát spoločne vedú dve mestá New York a Singapur. Izraelské mesto Tel Aviv, ktoré sa pred rokom umiestnilo na prvej priečke, sa tento rok posunulo na tretie miesto.

Je to vôbec prvýkrát, čo sa New York dostal na čelo tohto zoznamu, na čo čiastočne vplývala aj vysoká miera inflácie v USA. Ako môžete vidieť na grafike nižšie, medzi najdrahšie mestá sveta patrí aj Honkg Kong, Los Angeles, Zürich či Paríž.

Ročný index porovnáva ceny viac ako 200 produktov a služieb (potraviny, oblečenie, prenájom a doprava) v 172 mestách po celom svete. Ako vyplýva z najnovšieho porovnania, náklady na život v najväčších mestách sa v roku 2022 medziročne zvýšili v priemere o 8,1 %, čo je dôsledkom vojny na Ukrajine a pretrvávajúcich problémov v dodávateľských reťazcoch.

Ako uvádza EIU, najrýchlejšie rástli ceny za liter benzínu, a to medziročne v priemere o 22 % (v prepočte na miestnu menu). Prudký nárast zaznamenali aj ceny energií, ako je elektrina, ale aj ceny potravín a základného tovaru pre domácnosť. Naopak, ceny rekreačných tovarov a služieb boli nízke.

Grafika: Najdrahšie mestá na svete (zdroj: statista.com)

zdroj:statista.com

Nauč sa obchodovať na najväčšom finančnom trhu

◉ Jedinečný online kurz

◉ 27 praktických videolekcií

◉ Zaujímavé bonusy

◉ Neobmedzený prístup

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre