Týždenný prehľad: ECB končí s lacnými peniazmi, Apple predstavil nový iPhone

euro bankovky

1. Európska centrálna banka na štvrtkovom zasadnutí zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o rekordných 0,75 percentuálneho bodu na 1,25 %, čo je najvyššia úroveň od roku 2011. Ide o najväčšie zvýšenie sadzieb od vzniku eurozóny. Podobne ako iné centrálne banky, aj ECB sa sprísňovaním svojej menovej politiky snaží skrotiť vysokú infláciu.

2. Ekonomika Japonska, ktorá je treťou najväčšou ekonomikou na svete, v druhom štvrťroku medziročne vzrástla o 3,5 percenta. Predošlý údaj japonskej vlády hovoril o raste 2,2 %.

3. Združenie OPEC+ ohlásilo zníženie ťažby. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci (OPEC+) oznámila, že v októbri zníži ťažbu ropy o 100-tisíc barelov denne.

4. Americký technologický obor Apple predstavil novú sériu telefónov iPhone 14 trojicu nových smart hodiniek. Nové iPhony sú schopné rozpoznať náraz a v prípade núdze odoslať tiesňovú správu cez satelit.

5. Kanadská centrálna banka na svojom septembrovom zasadnutí zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 75 bázických bodov na 3,25 %. Tento krok bol v súlade s očakávaniami analytikov.

6. Rusko plánuje vybudovať nový plynovod do Číny, ktorý by mal viesť cez Mongolsko. Na ekonomickom fóre vo Vladivostoku to oznámil ruský prezident Vladimír Putin.

7. Známa sociálna sieť Instagram, ktorá patrí pod spoločnosť Meta Platforms, dostala v Írsku pokutu vo výške 405 miliónov eur. Dôvodom je zlé zaobchádzanie s osobnými údajmi tínedžerov vo veku 13-17 rokov.

8. Deutsche Bank očakáva, že Európska centrálna banka (ECB) v októbri podnikne ďalšie zvýšenie sadzieb o 75 bázických bodov. Analytici Deutsche Bank predtým počítali so zvýšením o 0,5 percentuálneho bodu.

9. Ekonomika Európskej únie v druhom štvrťroku v porovnaní s predošlým kvartálom vzrástla o 0,7 %. Ekonomika eurozóny v druhom štvrťroku vzrástla o 0,8 %. Ide o lepšie čísla, než ukazovali predbežné údaje.

10. Guvernér Bank of Japan Haruhiko Kuroda uviedol, že rýchle pohyby japonského jenu sú nežiaduce. “Ostré menové pohyby sú nežiaduce, pretože destabilizujú podnikové obchodné plány a zvyšujú neistotu,” povedal Kuroda.

11. Člen Rady guvernérov ECB Francois Villeroy de Galhau v piatok uviedol, že inflácia v eurozóne by mala v budúcom roku zostať vysoká a do roku 2024 by sa mala vrátiť späť na úroveň okolo 2 %.

12. Cena kryptomeny bitcoin počas týždňa poklesla pod úroveň 19-tisíc dolárov. V piatok ale bitcoin maže predošlé straty, keď posilňuje až o 10 % na 21 034 dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre