To, čo sa deje v komoditnom sektore, nevyzerá dobre

Ceny komodít zaznamenali v posledných dvoch rokoch výrazný nárast, čo je zlé pre infláciu, ale aj pre život ako taký. Zároveň je to jedna z mála tried aktív, kde je ešte pre investorov možné zarobiť na inak veľmi depresívnych trhoch.​

Práve komodity sa najvýraznejšie podieľajú na inflácii. Na druhej strane vstupujú do všetkého, čo robíme. A práve preto sa pri nich politici a ekonómovia len bezradne škrabú po hlave s cieľom nájsť riešenie: „Keď sa pozeráme na komodity zo spoločenského hľadiska, nenachádzame príliš veľa dobrých správ. Skrátka, to, čo sa deje v komoditnom sektore nevyzerá dobre. Bloomberg Commodity Index vzrástol o 24 % v prvom štvrťroku,“ hovorí Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie v Saxo Bank. Dodáva však, že ak sa pozrieme na priemerné ročné výnosy pre investorov, tak tie sa od roku 2020 takmer zdvojnásobili!

Pri investovaní do indexu, ktorý vyskočil tak výrazne za taký krátky čas, by ste zvyčajne oslavovali, no nie vždy je to dobré. „Komodity sú základným vstupom do všetko, čo znamená, že keď zdražejú, zdražie aj všetko ostatné. Komodity si preto musia nájsť stabilnejšiu úroveň, aby sa spotrebitelia aj firmy cítili pohodlne, čo sa teraz nedeje,“ varuje Hansen.

Prudko rastúce ceny komodít môžu mať vážne dôsledky na spoločnosť ako celok, najmä v menej bohatých častiach sveta, a jeho riešením môže byť naplnenie proroctva: „Väčšina ľudí bude musieť prehodnotiť svoje výdavky. To spôsobí spomalenie ekonomiky a to zabolí. Ale zdá sa, že je to momentálne jediný liek proti vysokej inflácii,“ predvída Hansen.

Komodity nezlacní ani spomalenie dopytu

Kým sa komodity musia ustáliť pre ich spoločenský vplyv, ako trieda aktív zostávajú lákavou investičnou príležitosťou na trhu, kde sa momentálne javí, že sú takmer jedinou, na ktorej sa dá zarobiť. A to aj v situácii, keď dôjde k spomaleniu ekonomiky. Spôsobuje to nevídaná dynamika ponuky a dopytu, ktorú práve zažívame.

Napriek tomu, že centrálne banky zvyšujú sadzby, aby  utlmili dopyt, čo by teoreticky malo stlačiť aj ceny komodít, nedeje sa to. Dôvod treba hľadať na strane ponuky. Tu, najmä vojna na Ukrajine a prísne covidové lockdowny v Číne, zdržujú dodávky mnohých kľúčových komodít. „Vytvára to dramatickú nerovnováhu medzi ponukou a dopytom, čo znamená, že ani globálne spomalenie ekonomiky nebude stačiť,“ zdôrazňuje Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank. Poukazuje na príklad kovovýroby. „V Číne je kvôli lockdownom pozastavených veľa stavieb, čo znamená, že keď sa znova rozbehnú, dopyt po kove pravdepodobne zaznamená značný nárast, čo podporí aj ťažobný priemysel.“

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre