Kovy ako komodity záujmu národnej bezpečnosti?

meď

Vojna na Ukrajine prináša veľké zmeny v globalizácii. Rozvinuté krajiny prijímajú opatrenia, aby definovali sektory energetiky, metalurgie, obrany, kybernetickej bezpečnosti a výroby potravín ako sektory záujmu národnej bezpečnosti. V súlade s týmto trendom sa hovorí, že administratíva amerického prezidenta Bidena využije zákon o obrannej výrobe k tomu, aby sa mohla rozšíriť a uprednostniť domáca výroba kritických materiálov pre výrobu batérií a elektrických vozidiel. 

Americká administratíva chce rozšíriť domácu produkciu kritických kovov

Komodity zohrajú v najbližších rokoch obrovskú rolu.  Vojna na Ukrajine urýchli odklon od centralizovaných dodávateľských reťazcov, pričom Vietnam bude jedným z veľkých víťazov tejto zmeny.

Popri týchto dvoch veľkých trendoch sa šušká, že Bidenova administratíva aktivuje zákon o obrannej výrobe ešte z čias kórejskej vojny. Jeho cieľom bude mobilizovať domácu výrobu kľúčových materiálov pre výrobu batérií a elektrické vozidlá. Tieto kovy zahŕňajú lítium, nikel, kobalt, grafit a mangán.

Ak sa Bidenova administratíva odvolá na zákon o obrannej produkcii, znamenalo by to veľký politický posun. „Bol by to prvý signál významného zvratu priemyselných politík rozvinutého sveta po desaťročiach slepej dôvery v globalizáciu, ktorá stojí na veľmi krehkých základoch,“ hovorí Peter Garnry zo Saxo Bank.

Elektrifikácia vykurovania pomocou tepelných čerpadiel a elektromobilita už sú súčasťou zelenej transformácie. Je to jedna z najväčších zmien v spoločnosti od digitalizácie, ktorá v priebehu dvoch desaťročí zmenila všetky odvetvia. „Zelená transformácia spojená s urbanizáciou a zmenami v globálnych dodávateľských reťazcoch kvôli národným bezpečnostným záujmom spôsobí v rozvinutom svete štrukturálnu infláciu,“ dodáva analytik Saxo Bank.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre