Najdrahšia akcia na svete. Prečo stojí státisíce?

Ak sa zaujímate o akciové trhy, zrejme tušíte, že reč je o akciách spoločnosti Berkshire Hathaway, ktorú riadi legendárny investor Warren Buffett.

Jedna akcia triedy A (BRK.A) sa dnes obchoduje za 390 360 dolárov, čo z nej robí najdrahšiu akciu na Wall Street (nemyslí sa tým, že by bola nadhodnotená).

Vývoj týchto akcií je pôsobivý. Ak by ste v roku 1964 nakúpili 100 akcií Berkshire po 12 dolárov a držali ich dodnes, z vašej investície 1200 dolárov by dnes bolo takmer 39 miliónov USD. Inak povedané, cena akcií Berkshire Hathaway za túto dobu vzrástla o 3.200.000 %.

Vývoj akcií Berkshire Hathaway (BRK.A)

Prečo táto akcia stojí státisíce dolárov?

Okrem samotného rastu ceny v priebehu rokov je za tým skutočnosť, že Buffettova spoločnosť nikdy nepristúpila k deleniu týchto akcií.

Čo to znamená?

Delenie akcií, označované aj ako štiepení akcií (Stock split) je rozdelenie menovitej hodnoty akcie na viac akcií. Napr. jedna akcia Apple za 700 dolárov bola v júni 2014 rozdelená na 7 akcií po 100 dolárov. Takýmto krokom sa akcia stane prístupnejšia aj pre drobnejších investorov.

Berkshire Hathaway ale svoje akcie triedy A nikdy nedelil. Sám Buffett raz uviedol, že udržiavanie vysokej ceny akcií odrádza obchodníkov, ktorí chcú rýchlo zarobiť. A to nie je Buffettov štýl.

„Nechcem, aby si niekto kupoval Berkshire mysliac si, že môže rýchlo zarobiť veľa peňazí,“ uviedol vo svojom životopise Buffett.

Sú tu ale akcie triedy B (BRK.B), ktoré Buffettov holding delil v roku 2010. Tieto akcie spoločnosť emitovala v roku 1996 a dnes sa obchodujú za 258 dolárov. Tieto akcie ale majú menej hlasovacích práv (1:10.000) a taktiež jedna akcia B predstavuje 1/1500 vlastníctva akcií triedy A.

Vývoj akcií BRK.B

Spoločnosť Berkshire Hathaway, rovnako ako Buffett, je známa svojou konzervatívnou investičnou stratégiou, čo sa jej zatiaľ vypláca. Svojim investíciám venuje veľkú pozornosť a do svojho portfólia vyberá veľké korporácie. Má pozície vo firmách ako Coca-Cola, Apple či Mastercard.

Buffett, ktorý v tomto roku oslávi 91 rokov, uznal potrebu novej krvi v Berkshire a dosadil do vedenia dvoch vyšších portfólio manažérov.

Väčšina ľudí však očakáva, že niektorý z podpredsedov Berkshire niekedy bude musieť ujať Buffettovho plášťa. Ktokoľvek však prevezme opraty, bude mať čo robiť, aby nahradil slávneho investora. Avšak Buffett opakovane tvrdí, že Berkshire Hathaway je väčší než len jeden muž a že je si istý pokračujúcim úspechom spoločnosti aj vtedy, keď bude preč.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre