Buffett už ako 16-ročný zarobil 44-tisíc eur. Pozrite sa ako

Warren Buffett (Flickr / freeimage4life)

Je známe, že Warren Buffett má ten najlepší čuch na peniaze. Jeho impozantné investorské schopnosti ho počas rokov dostali na špicu najbohatších ľudí sveta, kde sa tento legendárny investor drží doteraz. A nie je to náhoda, veď Warren Buffett mal blízko k peniazom už ako tínedžer.

Ako 16-ročný dokázal mladý Buffett zarobiť ekvivalent dnešných 53 000 dolárov (cca 44-tisíc eur), čo je na dospievajúceho mladíka viac než dosť. Ako sa mu to podarilo? Nižšie je predstavených niekoľko aktivít, vďaka ktorým mladý Buffett zarobil tisíce dolárov.

Pinballový automat

Buffett si uvedomoval, že myšlienka herného automatu mu dokáže priniesť zaujímavý zárobok. Rozhodol sa preto, že osloví svojho priateľa Dona Danleyho a predstaví mu návrh:

„Kúpil som si tento starý automat za 25 dolárov. Môžeme byť partnermi, tvojou úlohou v spolupráci bude opraviť ho.“

Automat umiestnili v holičstve pána Franka Erica. „Vaši zákazníci sa môžu hrať, kým čakajú. A peniaze si rozdelíme,“ navrhol mu Buffett. Hrací automat sa stal hitom a už počas prvého večera Buffett zarobil 4 doláre.

Predaj použitých golfových loptičiek

Buffett mal v Chicagu dobrý kontakt, ktorý mu posúval použité golfové loptičky za 3,5 dolára za tucet. Loptičky vyzerali takmer ako nové a Buffett ich repasované predával po 6 dolárov. A zisk bol na svete!

Dostihový trik

Mladý Bufett chodil s kamarátom na dostihy, no keďže to boli iba tínedžeri, nedovolili im stávkovať. Aj napriek tomu si ale z dostihov dokázali odniesť slušné peniaze.

Ako? Využili nevedomosť ľudí. Ako sa píše v Buffettovej biografii Snehová guľa, ľudia, ktorí boli na dostihoch prvýkrát si mysleli, že ak ich kôň neskončil prvý, nič nevyhrávajú. To bol ale omyl. Aj keď kôň prišiel druhý alebo tretí, stále mali nárok na časť výhry.

„Kým ľudia s hnevom vyhadzovali svoje tikety, my sme sa dobre bavili,“ spomína si Buffett.

Predaj tipov

Na dostihoch Buffett zarobil aj iným spôsobom. Vďaka láske k matematike a zhromaždeniu mnohých informácií dal so svojim kamarátom dokopy zoznam tipov, ktoré následne predávali stávkarom. Zoznam, ktorý chlapci naťukali na písacom stroji, ponúkali za zvýhodnených 25 centov.

Noviny + kalendáre

Je známe, že Buffett si ako chlapec privyrábal roznášaním novín. Touto prácou si ale zarobil oveľa viac než ktokoľvek iný. Buffett využil sieť novinových odberateľov a popri roznášaní im predával aj kalendáre. „Len z novín som zarobil 175 dolárov mesačne, viac, ako niektorí moji učitelia,“ píše sa v knihe Snehová guľa.

Knihu Snehová guľa nájdete tu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre