Komodity ťažia z dobrých vyhliadok na skorý koniec pandémie

Komoditný trh pokračuje v raste aj tesne pred záverom roka. Podporuje ho viacero faktorov súčasne. Okrem slabého dolára je to optimizmus spojený s vakcínou proti koronavírusu, no aj schválenie balíčka vládnej pomoci v USA a pokračujúca podpora centrálnych bánk. 

Tento stav dokazuje, ako paradoxná situácia dnes panuje na finančných trhoch. Investori započítavajú do cien svetlé zajtrajšky, kým súčasnosť aj naďalej ťaží nepríjemná epidemická situácia. Platí to najmä na severnej pologuli, kde zimné počasie sťažuje zdravotnú situáciu a nádeje sa upierajú k prvým jarným mesiacom.

Priaznivé vyhliadky

Bloomberg Commodity index je za posledný štvrťrok v pluse o takmer deväť percent. Za celý rok je však ešte stále v červených číslach. Dôvodom je najmä prepad cien energií v prvých mesiacoch pandémie. Vyhliadky na budúci rok sú však priaznivé.  

Záujem o komodity ženie nahor transformácia hospodárstva smerom k zelenej ekonomike, čo zvyšuje dopyt po priemyselných kovoch vrátane striebra. Ďalším faktorom je oživenie dopravy, ktoré zvyšuje dopyt po palivách. Ceny poľnohospodárskych komodít zas tlačí nahor nie práve vydarená úroda v tomto roku.

Rastú takmer všetky komodity. Meď je napríklad na najvyšších hodnotách za uplynulých sedem rokov. Striebro sa za týždeň posilnilo o sedem percent. 

Zlato má nakročené k najlepšiemu roku za uplynulú dekádu s cenou 1900 dolárov, teda blízko doterajším rekordným hodnotám. Rast dopytu po kovoch tak bol tento rok najsilnejší za uplynulých desať rokov.

Ponuka nebude stíhať uspokojovať dopyt

Záujem o komodity výrazne rástol aj v minulých rokoch, no vtedy ho stíhal vykrývať rast ponuky. Dopyt a ponuka sa tak vyvíjali v súlade a cena zostávala na zhruba rovnakej úrovni. V nasledujúcom roku to však pravdepodobne platiť nebude. Produkcia totiž trpí nedostatkom investícií, takže nemusí stíhať uspokojovať nárast dopytu. Na budúci rok preto môžeme čakať napríklad rast cien medi, platiny a sóje.

Na základe pozitívnych vyhliadok na skorý koniec pandémie už vyskočila cena ropy Brent po prvý krát od marca nad úroveň 50 dolárov. Nateraz však reálne väčší objem ropy odoberá len Čína a India. Zvyšok sveta sa ešte topí v problémoch. Medzinárodné organizácie, ako OPEC, IEA a EIA, preto vo svojich najnovších správach varujú, že hľadanie rovnováhy na trhu s ropou bude trvať dlhšie, ako sa čakalo. 

Ropa ožila

Dopyt po rope tento rok poklesol o 9,2 milióna barelov denne. Pre budúci rok sa očakáva nárast o 5,8 milióna barelov denne. Stále to teda nevyrovnáva tohtoročný prepad. IEA preto odhaduje, že prebytok ponuky nad dopytom bude na ropnom trhu pretrvávať aj v budúcom roku. 

Brent je teraz 62 percent nad úrovňou z apríla. Predpokladáme, že teraz sa nejaký čas bude pohybovať okolo súčasnej úrovne 50 dolárov, až kým zvýšenie dopytu nebude reálne citeľné.

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre