Nádej na vakcínu spôsobila rozruch na komoditnom trhu

Investori upriamili po amerických voľbách svoju pozornosť na pandemickú situáciu. Po oznámení správy o úspešných testoch vakcíny od spoločnosti Pfizer a BioNTech reagovali drahé kovy a ropa opačným smerom. Kým zlato spadlo o viac ako sto dolárov, cena ropy stúpla o takmer desať percent. 

Komoditný index Bloomberg sa posilnil o 1,3 percenta. Rozložené na drobné to znamená pokles cien drahých kovov o 3,8 percenta a nárast energií a obilnín o šesť percent. 

Prehnaný optimizmus však nie je na mieste. Počty nakazených koronavírusom naďalej rastie tak v USA ako aj v Európe. Kým sa prejavia hospodárske účinky vakcíny, vyžiada si to ešte nemalé ekonomické škody. Situácia by sa mohla zlepšiť až v druhej polovici budúceho roka.

Cena ropy čelí naďalej slabému dopytu

Cena ropy preto po pozitívnych správach mierne oslabila. Investori si totiž uvedomili, že na trhu s ropou je aj naďalej nerovnováha. Dopyt obmedzuje pandémia a ponuka rastie najmä vďaka produkcii z krajín ako Líbia. Posilňuje to tlak na decembrové zasadnutie krajín OPEC+, na ktorom by mali byť odhlasované ďalšie škrty v produkcii platné od januára. 

Medzinárodná energetická agentúra IEA napísala: „Vakcína na Covid 19 pravdepodobne zatiaľ nedokáže pomôcť globálnemu trhu s ropou, na ktorom panuje slabý dopyt a rastúca ponuka. Kým nedôjde k zmene fundamentov ropa by zdražieť nemala“. K oživeniu dopytu by podľa nej mohlo prísť až v druhom polroku 2021. 

Energetický sektor je pandémiou postihnutý najviac. Trpí znížením mobility a plošným lockdownom. Ropa Brent sa tak bude pravdepodobne naďalej predávať za cenu okolo úrovne 40 dolárov za barel.

Obavy z inflácie tlačia ceny zlata nahor

Zlato reagovalo na správy o novej vakcíne prudkým poklesom. Za jeden deň stratilo viac ako štyri percentá. Zlato plní úlohu bezpečného prístavu v čase neistoty. Zlepšujúce sa vyhliadky pre ekonomiku znižujú jeho cenu. Pokles zlata sa však následne zastavil, keď si investori uvedomili, že centrálne banky aj naďalej pumpujú do ekonomiky nové peniaze, čo zvyšuje riziko inflácie, voči ktorej zlato pôsobí ako zábezpeka. 

Predpokladáme preto ďalší rast ceny zlata. Smerom nahor sa budú pravdepodobne vyvíjať aj ceny striebra a platiny. To, kedy sa tak stane, bude záležať od nových správ o vývoji vakcíny. Zlato sa bude pravdepodobne držať nad úrovňou 1835 dolárov a prielom vyššie nad 1970 dolárov by znamenal obnovenie rastu. 

Zásoby obilnín klesajú

Ceny obilnín sú aktuálne na najvyššej hodnote za uplynulých 17 mesiacov. Pokračujú tak v raste, ktorý začal ešte v auguste. Aktuálne ich povzbudila správa o tom, že zásoby sóje a kukurice klesnú do konca roka na najmenšiu úroveň za posledných sedem rokov. Je za tým horšie počasie a zvýšený dopyt z Číny. Sója stúpla preto na sedemročné maximá a kukurica je najdrahšia za posledných 15 mesiacov. 

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre