Ako sa budú vyvíjať ceny komodít po zvyšok roka?

Neistá politická a ekonomická situácia pritiahne investorov späť k zlatu. Jeho cena bude preto pravdepodobne opäť rásť. To sa však nedá povedať o rope, ktorú stále drží pri zemi nízky dopyt a silná ponuka

Vírus ďalej zúri a na vakcínu budeme zrejme ešte čakať celé mesiace. Našou jedinou istotou dovtedy bude neistota. Na finančných trhoch tak bude naďalej panovať volatilita a nepredvídateľné podmienky. K tomu sa navyše pridávajú geopolitická riziká – najmä nadchádzajúce americké prezidentské voľby, ktoré sú uskutočnia 3. novembra. Ich výsledok bude pravdepodobne oveľa tesnejší, než naznačujú prieskumy.

Obavy z inflácie posilnia dopyt po zlate

Nikdy v histórii neboli úrokové sadzby v toľkých krajinách sveta tak razantne stláčané k nule ako teraz. K nim treba pripočíta masívne fiškálne stimuly, ktoré ďalej prehlbujú historicky vysoké zadlženie globálnej ekonomiky. Vlády sa snažia podporovať rast rozhadzovaním peňazí, ktoré im vytlačia centrálne banky. 

Tie tak aktívne podporujú návrat inflácie a je tu potenciál pre ďalšie oslabovanie dolára. Je preto pravdepodobné, že ceny komodít budú ďalej stúpať, a to najmä tých, ktoré slúžia k zachovaniu bohatstva v časoch zvýšenej neistoty a inflácie, teda najmä drahé kovy.

Riziko inflácie môže úplne znehodnotiť vládne dlhopisy ako bezpečné útočisko investorov. Už doterajšie výsledky kľúčových komodít preto svedčia o značnom dopyte po drahých kovoch. 

Po roku, kedy zlato posilnilo o viac ako 20 percent a striebro dokonca o dvojnásobok, sa zdá byť trúfalé očakávať ďalšie zisky, aspoň v krátkodobom horizonte. Kombinácia minimálnych úrokových sadzieb, stúpajúceho dopytu po zabezpečení proti inflácii a potenciál oslabenia doláru naznačuje, že sa môžeme tešiť na ďalší rast cien drahých kovov. Po dlhšom období konsolidácie nad úrovňou 1920 USD za uncu sme svedkami toho, že zlato opäť stúpa vyššie a rok zakončí v blízkosti 2000 dolárov za uncu.

V súčasnosti sme na nezmapovanom území. Len ťažko preto môžeme odhadovať ceny pre rok 2021. Na základe vývoja za posledných desať rokov by sa však cena zlata mohla pohybovať niekde medzi 2400 a 2500 dolármi za uncu, teda nejakých 20 percent nad súčasnou hodnotou.

Aj ďalší drahý kov – striebro, prudko rástol. Pomer medzi ním a zlatom sa vrátil na desaťročný priemer blízkosti 70 uncí striebra za uncu zlata. Vzhľadom k tomu, že očakávame rast zlata, bude zrejme aj striebro ďalej stúpať, jeho výsledky však budú pravdepodobne o niečo horšie. 

Na druhej strane rekordný diskont platiny voči zlatu môže prilákať nových investorov. Prelomenie pomeru ceny zlata a platiny 2: 1 by mohlo signalizovať posun na pomer 1,8, teda posilnenie o desať percent.

Ropu má v rukách OPEC +

Trh s ropou zostane aj po amerických voľbách pravdepodobne tam, kde je. Ropa Brent sa bude v poslednom kvartáli obchodovať medzi 40 a 50 a v prvom polroku budúceho roka by sa možno mohla konečne vyšvihnúť nad 50 dolárov. 

Skupina OPEC + sa aj v septembri snažila bojovať s neistými vyhliadkami dopytu obmedzením produkcie. Saudská Arábia je už neschopnosťou ropy zdražieť celkom znechutená. To viedlo k ostrej verbálnej intervencii saudského ministra energetiky, ktorý zvaľuje vinu na nedodržiavanie dohôd. Toto je rozhodne problém, ktorý treba riešiť. Zásadné však budú vždy fundamenty a tie sú v súčasnosti kvôli prebytku pohonných hmôt na trhu a nízkemu dopytu slabé.

Na schopnosť ropy posunúť sa s cenou výrazne vyššie by som preto nevsádzal. OPEC + by musel prekvapiť a vzdať sa navýšenia dennej produkcie o dva milióny barelov. Spojené arabské emiráty, ktoré v poslednej dobe ťažia čím ďalej menej, síce znovu obmedzia produkciu, ale panujú isté obavy ohľadom Iraku, ktorý je porušovaním dohôd neslávne známy. Rovnako tak Líbya, ktorá sa bude snažiť po oznámení prímeria produkciu suroviny navýšiť. Všetko bude držať cenu na súčasných nízkych úrovniach.

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre