Kryptomeny sú viac centralizované ako Severná Kórea, tvrdí ekonóm Roubini

kryptomeny

Známy ekonóm a kedysi poradca amerického ministerstva, Nouriel Roubini, na sieti Twitter vyhlásil, že decentralizácia kryptomien je mýtus a celý systém je omnoho viac centralizovaný, než si verejnosť myslí.

Špeciálne zmienil Bitcoin, pričom ako napísal, koeficient nerovnosti je pri BTC horší než v Severnej Kórei, ktorá ma na zemi najhoršiu nerovnosť.

Podľa Roubiniho sú ťažba kryptomien či uzly koncentrované v rukách len niekoľkých hráčov. Vývojárov, ako napríklad tvorcu kryptomeny Ethereum Vitalika Buterina, nazval centralizovanými diktátormi.

Ekonóm sa už v minulosti na margo kryptomien vyjadril kriticky. Bitcoin nazval najväčšou bublinou v histórii ľudstva a predpovedal, že jeho hodnota pôjde k nule.

Otázka teraz znie: Má Roubini pravdu?

Ako to už často býva, pravda sa väčšinou nachádza niekde uprostred. Aj keď je bitcoin blockchain decentralizovanou sieťou uzlov, existuje niekoľko hráčov, ktorí ovládajú veľkú časť výkonu. K dispozícii majú špeciálny hardvér, pričom keď sa počet blokov zdvojnásobí, zvýšia sa aj požiadavky na ťažobný hardvér, čím sa ešte viac skomplikuje prístup pre menších hráčov. Aj keď je v zásade bitcoin decentralizovanou kryptomenou, v systéme ťažby dochádza k určitej centralizácii moci.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre