Americké akcie trhajú nové rekordy, bitcoin nad 7000 USD, Trump vs. WTO

prezident Donald Trump

Pozrite sa, ako vyzeralo dianie na finančných trhoch v uplynulom týždni.

WTO bez USA?

Americký prezident Donald Trump pohrozil odchodom USA zo Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorú obviňuje zo zlého zaobchádzania so Spojenými štátmi. „Ak sa nezačnú správať rozumne, odídem z WTO,“ uviedol Trump počas rozhovoru pre agentúru Bloomberg.

Trump už v júli tohto roka vyhlásil, že organizácia sa voči USA správa „veľmi zle“ a mala by zmeniť svoje spôsoby.

WTO je medzinárodná organizácia sídliaca vo švajčiarskej Ženeve, ktorá nielenže vytvára pravidlá pre medzinárodný obchod, ale rieši tiež spory medzi členskými štátmi.

Švédska koruna pod tlakom

Švédska koruna sa voči euru ocitla na najnižšej úrovni od globálnej finančnej krízy v roku 2009. Krajina zo Škandinávie stojí pred dôležitými parlamentnými voľbami (konajú sa 9. septembra), ktoré by mohli výrazne obmeniť politické prostredie v krajine.

Podľa predvolebných prieskumov by silné postavenie v parlamente mohla získať nacionalistická a protiimigračná strana Švédskych demokratov. Je zrejmé, že kvôli tomu bude po voľbách veľmi obtiažne zostaviť fungujúcu vládu.

V nasledujúcom týždni vo štvrtok sa uskutoční zasadnutie švédskej centrálnej banky Riksbank a investori sa domnievajú, že inštitúcia ešte počká so zvyšovaním sadzieb, ktoré sú na rekordných minimách.

Graf: Vývoj menového páru EUR/SEK

euro voči švédskej korune
EUR/SEK

Akcie v USA opäť lámali rekordy

Americký technologický index Nasdaq tento týždeň prepísal históriu, keď vôbec prvýkrát pokoril hranicu 8000 bodov. Ako napísala agentúra Reuters, akcie začali týždeň veľmi pozitívne, čím reagovali na správy o pokroku v rokovaniach o voľnom obchode medzi USA a Mexikom. Obchodný týždeň index zakončil na úrovni 8109 bodov a od začiatku roka už získal 17,47%.

Na rekord Nasdaqu zareagoval aj ďalší americký index S &P 500, ktorý v utorok prvýkrát pokoril hranicu 2900 bodov.

Argentína vo vážnych problémoch

Finančné trhy sa čoraz viac obávajú o zdravie Argentíny, ktorá by sa čoskoro mohla ocitnúť v bankrote. Inflácia v krajine dosahuje 30% a argentínske peso zrýchlilo svoj prepad.

Na to tento týždeň reagovala argentínska centrálna banka, ktorá zvýšila základnú sadzbu až o 15 percentuálnych bodov z predošlých 45% na 60%. Jej krok prichádza po tom, ako prezident oznámil, že Argentína požiadala MMF o skoršie uvoľnenie prostriedkov z dohodnutého úveru.

Ropní producenti chcú spolupracovať

Agentúra Reuters priniesla správu, že OPEC a ďalšie krajiny ťažiace ropu chcú koordinovať svoju produkciu ropy. Tento krok má dopomôcť k ďalšiemu rastu cien čierneho zlata.

Rusko aj Saudská Arábia sa už predtým nechali počuť, že chcú udržať blízku spoluprácu a tým stabilizovať ropný trh.

Ťažba ropného kartelu OPEC aj naďalej dosahuje vysoké úrovne a to aj napriek zníženiu produkcie v Iráne kvôli americkým sankciám. V auguste produkcia krajín OPEC opäť rástla a dosiahla úroveň 32,79 milióna barelov denne.

Bitcoin opäť nad 7000 USD

Pozrime sa aj na kryptomeny. Bitcoin na začiatku týždňa výrazne posilnil, keď jeho cena vystrelila nahor o takmer 200 dolárov nad 7000 USD. Ihneď sa objavili otázky, čo stojí za tak rýchlym rastom ceny.

Pozorovatelia trhu s kryptomenami poukazujú na spoločnosť Tether a token USDT, ktorý kopíruje cenu amerického dolára. V rovnakom čase, kedy cena bitcoinu vzrástla o 200 dolárov, prišla na trh injekcia  v hodnote 50 miliónov tokenov USDT a následne neskôr ďalších 30 miliónov.

Aktuálne sa bitcoin obchoduje na úrovni 7200 dolárov.

Graf: Vývoj ceny bitcoinu

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre