Trump sa ďalej naťahuje s Pekingom, Fed skúmal vyššie sadzby

Za nami je ďalší obchodný týždeň, ktorý nebol až taký bohatý na nové udalosti. V stredu bol v USA sviatok, takže americké burzy aj banky boli uzavreté a pohyby na finančných trhoch boli v dôsledku absencie amerických obchodníkov slabé. Tu je náš pravidelný týždenný súhrn.

Obchodná vojna pokračuje

USA zaviedli ďalšie clá na čínsky import, keď zo štvrtka na piatok spustili clá na čínsky tovar v objeme 34 miliárd dolárov. Čína dodržala to, čo už predtým avizovala, a na krok USA odpovedala odvetným opatrením. Peking tak zaviedol dodatočné clá na 545 amerických tovarov (napr. whisky, elektromobily, sójové bôby..) v rovnakej hodnote 34 mld. USD. Trumpova vláda tvrdí, že Čína uplatňuje „predátorskú taktiku“ a snaží sa predstihnúť technologické líderstvo USA.

Hrozba negatívnych dôsledkov obchodnej vojny medzi USA a Čínou, ktoré sú dvomi najväčšími ekonomika sveta, znervózňuje aj finančné trhy. Z pondelkového obchodovania si značné straty odniesli čínske akcie.

Nezamestnanosť v eurozóne, zahraničný obchod v USA

Ako vyplýva z najnovších údajov Eurostatu, miera nezamestnanosti v eurozóne v máji zostala na úrovni 8,4%, čím sa naďalej drží na najnižšej hodnote od decembra 2008. Analytici oslovení agentúrou Bloomberg odhadovali, že miera nezamestnanosti mierne vzrastie na 8,5%.

Americké ministerstvo obchodu v piatok oznámilo, že obchodný deficit USA v máji dosiahol 43,1 miliardy dolárov, čo je najnižší údaj od októbra 2016. Oproti aprílu je to pokles o viac ako 6%. Za pozitívnym vývojom stojí rekordný export, za čo môže rast vývozu komerčných lietadiel či sóje.

Austrálska centrálna banka neprekvapila

Tento týždeň sa konalo zasadnutie austrálskej centrálnej banky, ktorá však podľa očakávaní nepriniesla žiadne prekvapenie. Reserve Bank of Australia ponechala základnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 1,5%.

Ako uviedla vo svojej oficiálnej správe, nízka úroveň sadzieb naďalej podporu austrálsku ekonomiku, pričom sa bude očakávať ďalší pokrok v znižovaní nezamestnanosti a návrate inflácie k stanovenému cieľu. Ako RBA uvádza, je pravdepodobné, že tento pokrok bude postupný. Inflácia je podľa centrálnej banky naďalej nízka a na tejto úrovni pravdepodobne ešte dlhšie zostane, čo je odrazom nízkeho rastu miezd a silnej konkurencie v maloobchodnom prostredí.

Graf: Vývoj austrálskeho dolára voči USD

Dáta NFP dopadli zmiešane

V piatok sa investori upriamili na júnové údaje NFP v USA. Najväčšia svetová ekonomika v júni vytvorila 213-tisíc pracovných miest, čo prekonalo odhad analytikov, ktorí počítali s prírastkom 195-tisíc miest. Májový údaj bol revidovaný nahor na +244-tisíc miest.

Miera nezamestnanosti napriek tomu vzrástla z 18-ročného minima z 3,8% na 4%. Analytici očakávali, že nezamestnanosť stagnuje na 3,8%. Sklamal aj vývoj miezd, keď priemerná hodinová mzda medziročne rástla tempom 2,7%, no trh počítal s rastom.

Fed skúmal dopad vyšších sadzieb

Vo štvrtok bola v USA zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia Fedu, ktoré sa konalo 12-13. júna. Z nej vyplýva, že menový výbor FEDu rokoval o vplyve ďalšieho zvýšenia sadzieb na americké hospodárstvo.

Očakáva pritom, že do budúceho roku by mohli byť úrokové sadzby na úrovni, ktorá môže začať spomaľovať rast ekonomika USA. Centrálna banka zároveň vyjadrila obavy z eskalovania obchodnej vojny, čo môže mať negatívne ekonomické dôsledky. Zo správy však vyplýva, že FED je pozitívne prekvapený silou americkej ekonomiky a bude pokračovať v plánovanom zvyšovaní sadzieb.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre