Kryté dlhopisy ako investičná príležitosť

Hľadáte možnosti, ako výhodne investovať? Máte široký výber – od sporení bez akéhokoľvek rizika až po obchodovanie na burze. Pre mnohých klientov boli menej známou alternatívou hypotekárne záložné listy, ktoré od nového roka nahrádzajú kryté dlhopisy. Viete, aké sú ich výhody?

Komerčné banky sa snažia ponúkať pestré produktové portfóliá, aby pokryli čo najširšie spektrum a potreby klientov – pôžičky aj investovanie – od hypotéky pre mladých cez cestovné poistenia až po dlhopisy. Práve poslednému produktu je venovaný tento článok: čo sú to kryté dlhopisy, aké sú ich výhody a pre koho je táto služba určená?

Čo sú dlhopisy?

Dlhopisy sú cenné papiere, ktoré emitujú (vydávajú) banky a podniky (úverové inštitúcie). Pomocou nich získavajú financie, ktoré ďalej investujú a využívajú v podnikaní.

Hypotekárne záložné listy nahradia kryté dlhopisy

Banky poskytujúce hypotéky emitovali donedávna dlhový cenný papier – hypotekárny záložný list, s ktorým sa obchodovalo na kapitálovom trhu. Od nového roka ho však kvôli zmenám v zákonoch nahrádzajú kryté dlhopisy. Ide o progresívnu legislatívnu zmenu v súlade s návrhmi Európskeho orgánu pre bankovníctvo. Slovensko sa tak vďaka týmto zmenám radí k pokrokovým krajinám na trhu bankovníctva.

Výsledkom týchto zmien by mal byť okrem podpory hypotekárneho trhu a zvýšenej ochrany investorov aj menší tlak na zdražovanie úverov. Práve posledná informácia by vás mohla zaujať, ak plánujete refinancovanie hypotéky.

Kryté dlhopisy sú teda finančným nástrojom na zabezpečenie stabilných zdrojov dlhodobého financovania hypoték. Pre klienta znamenajú výhodnú investičnú príležitosť.

Výhody krytých dlhopisov pre investorov – prečo sú “kryté”?

Celková hodnota dlhopisov by mala byť podľa schválenej legislatívy krytá tzv. krycím súborom – podkladovými aktívami, ktorými sú v hypotekárne úvery. Kryté dlhopisy sú teda typom cenných papierov s mimoriadnou ochranou pre investorov – ide o investície s nízkym rizikom a populárny trend na západných trhoch.

Tak ako online hypotéka je vhodná pre všetkých, ktorí chcú vybaviť veci z pohodlia domova, tak sú dlhopisy vhodné pre všetkých, ktorí preferujú investície s menším rizikom než nakupovanie akcií. Táto príležitosť nie je určená iba pre veľké spoločnosti, ale aj pre menších klientov – fyzické osoby. Vo všeobecnosti sú však kryté dlhopisy považované za výbornú príležitosť pre tých, ktorí hľadajú zaujímavú alternatívu voči termínovaným vkladom či podielovým fondom.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre