Ak by nepredal svoje akcie Apple, dnes by bol miliardár: Ron Wayne

Ron Wayne sa narodil v roku 1934 v meste Cleveland v Ohiu. Vyučil sa ako technický kreslič v newyorskej škole – School of Industrial Arts, potom odišiel na západ do Kalifornie.

Tento človek je menej známy ako tretí spoluzakladateľ Apple. Málokto vie, že nakreslil prvé logo Apple, ktoré znázorňovalo Isaaca Newtona, známeho matematika, fyzika a vedca.

V ilustrácii sedí Newton pod jabloňou s jablkom, keďže otázkou gravitácie sa začal zaoberať pri padaní jabĺk zo stromu. Znázornené komplexné a ťažko pochopiteľné „logo“ identifikovalo spoločnosť len niekoľko mesiacov. Ďalej napísal manuál k Apple I a zhotovil i dohodu o partnerstve.

1. apríla 1976 podpísali všetci traja Steve Jobs, Steve Wozniak a Ron Wayne zriaďovaciu listinu. Ron ale v Apple pracoval len necelé 2 týždne. Predal svoje akcie v hodnote 800 dolárov, ktoré v tom čase predstavovali 10% spoločnosti.

Dôvodom predaja bolo, že zodpovednosť vyplývajúca z partnerstva bola pre Wayna príliš riskantná. Vysvetlil, že Jobs a Wozniak boli v tej dobe na mizine, a obával sa, že firma Apple zlyhá.

“Väčšina ľudí vie len to, že som bol pri narodení spoločnosti a následne, po pár dňoch som odišiel. Málokto však vie, že som mal na odchod aj veľmi dobrý dôvod,” povedal Wayne v rozhovore pre CNNMoney. “Nikdy som toto rozhodnutie neoľutoval.”

Wayne vysvetľuje: “Mal som štyridsať a títo dvaja mali dvadsať, mladíci, ktorí boli ako tornáda. Cítil som sa akoby som mal tigra za chrbtom. ” povedal Wayne. “Keby som zostal v Apple, najskôr by som skončil ako najbohatší človek na cintoríne.”

Zľava Steve Jobs, Ron Wayne a Steve Wozniak

Ron Wayne povedal o Stevovi Jobsovi: ,,Ak by ste chceli teplo a mali by ste na výber spomedzi Steva Jobsa a ľadovej kocky, mali by ste rýchlo zvoliť ľadovú kocku. Jobs nebol diplomat. Bol chlapík,ktorý sa hral s ľuďmi ako s figúrkami na šachovnici. O tom, čo urobil, bol vždy veľmi vážne presvedčený a mal všetky dôvody sa domnievať, že má i pravdu. Čo znamenalo, že ak váš názor bol odlišný od toho jeho, museli ste mať sakramentsky dôvod na to, aby ste ho mohli prezentovať. ”

Wayne sa stretol s Jobsom a Wozniakom v roku 1970  počas svojho pôsobenia v Atari. Jedného dňa Jobs vyzval Wayna, aby urovnal spor, ktorý mal s Wozniakom. Bol schopný správne sprostredkovať situáciu medzi nimi dvoma, čo Steva neuveriteľne zaujalo. Zaujatý jeho schopnosťou riešiť spory, Jobs požiadal Wayna, aby sa zapojil do ich novej spoločnosti Apple Computers, výmenou za 10% akcií.

V nadväznosti na Apple, Wayne pripojil niekoľko menších firiem, kde sa mu podarilo zostrojiť produkty. Povedal, že nie je šťastný, pokiaľ nemá úplnú kontrolu nad produktom – a túto kontrolu by mu pravdepodobne Steve Jobs nedal.

Waynova vášeň bola v hernom priemysle, zaujímal sa o videohry a hracie automaty. Preto tvrdí, že v Apple by nebol šťastný. Sám tvdí, že má šťastný život, pretože sa rozhodol robiť to, čo naozaj miluje. Síce nie je bohatý, ale ani nehladuje. Zvolil si pohodlnejšiu cestu v živote.

A na otázku, či nechcel byť bohatý, Wayne odpovedal: “Samozrejme, že som chcel mať veľa peňazí. Keby mi išlo o peniaze, mohol som byť bohatý, ale nešťastný.”

Neskôr vďaka Apple zarobil desiatky tisícov dolárov a to dražením pôvodných dokumentov zo spoločnosti, čo predstavovalo kópie zriaďovacích listín, dôkaz pôvodného loga Apple, a vydražil i pôvodné príručky pre počítače Apple I .

Keď mal sedemdesiat rokov, bol okradnutý o svoje celoživotné úspory. Žil na Floride a doma v trezore mal 145 uncí zlata a strieborné mince v hodnote 3000 dolárov. Všetko jeho bohatstvo bolo ukradnuté. Nikdy sa mu nepodarilo obnoviť to, čo stratil. Musel predať svoj dom, aby sa z toho zotavil.

V dôchodkovom veku sa teda presťahoval do omnoho menšieho domu v Pahrump v Nevade, 16 míľ západne od Las Vegas, kde žije dodnes. Zarába si peniaze predajom vzácnych mincí a známok, ktoré predáva na internete. Všetci jeho známi boli prekvapení, ako sa dokázal postaviť k tejto jeho ďalšej epizóde života.

,,Mal som toho naozaj dosť, bol som z celej tej situácie chorý. Stačilo si len vybrať a ísť ďalej. Nechcel som strácať svoje ďalšie dni pre tie včerajšie. Neznamená to, že necítim bolesť a že som bez emócií. Postavil som sa k tomu tak, že pôjdem ďalej. Každý z nás tak raz musí učiniť.”

Keby nepredal svoj podiel v spoločnosti Apple, v súčasnosti by tieto akcie mali hodnotu až niekoľko miliárd dolárov.

Zdroj: cultofmac.com; nextshark.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre