Týždeň na trhu komodít: opraty držal v rukách dolár

Zisky komodít z troch po sebe nasledujúcich týždňov vydláždili cestu stratám z toho minulého. Americký dolár, ktorý stráca už od apríla sa zotavil, čoho dôsledok bolo cítiť aj naprieč všetkými komoditnými sektormi. Hoci individuálne správy týkajúce sa konkrétnych sektorov boli dôležité, celkové smerovanie trhu vychádzalo z pohybu dolára. Znázorňuje to i graf nižšie.

Vyvstáva z toho otázka, kde nájdu trhy podporu. Pozornosť sa upiera na dve úrovne, ktoré by to mohli stanoviť.

Podpora na 1,1050 páru EURUSD a úroveň rezistencie na 122 USDJPY sú dvomi úrovňami, ktoré by museli byť prelomené, aby sa dolár vrátil k rastu, ktorý začal už pred rokom. Nenaplnenie tohto scenára by znamenalo pokračujúcu podporu komodít v krátkom čase.

Všetky sektory utrpeli straty. Nie len priemyselné kovy, z ktorých nikel spadol o viac ako osem percent a meď po období konsolidácie prelomila svoje minimá. Poľnohospodársky sektor počas minulého týždňa tiež klesol, keď pozornosť opäť priťahovali debaty o možnom návrate devastujúcich dopadov El Niňa.

Strácali káva i bavlna. Pokles záujmu vyvolali správy o raste ponuky. Tieto straty však viac ako vyvážili zisky kakaa, ktoré ťažilo z obáv o ghanskú produkciu, ktorá by sa kvôli hubovitej chorobe kakaových bôbov mohla prepadnúť až o 25 percent.

Odvetvie obilnín vykázalo zmiešané výsledky. Pšenica našla podporu v príliš vlhkých podmienkach v USA a prílišnom suchu v Rusku a Kanade. Sója spadla kvôli výhľadu nadúrody v Južnej Amerike.

Energetický sektor si udržal svoju silu potom, ako sa čiastočne zastavil výpredaj spôsobený silným dolárom. Dôvodom boli správy o spomaľovaní rastu amerických zásob a produkcie.

Napätie na blízkom východe tiež dodalo svoju dávku podpory, či vykompenzovalo správy o tom, že hlavný členovia Opecu ako Saudská Arábia a Irak pokračujú v zvyšovaní produkcie a, že na trh sa možno vráti ropa z Iránu.

Vzácne kovy strácali pôdu pod nohami, no rýchlo sa stabilizovali. Zlato našlo svoju podporu na úrovni 1 200 dolárov za uncu, čo je v strede pásma z posledných pár mesiacov.

Zlato a ostatné vzácne kovy zúfalo hľadali spúšťač, alebo udalosť, ktorá by vdýchla odvetviu nového ducha. Pri pohľade na zlato sme v posledných mesiacoch videli niekoľko neúspešných pokusov o pohyby oboma smermi. Neistota týkajúca sa toho, kedy začnú v USA rásť sadzby, pohyby dolára a vibrácie na dlhopisových trhoch však nedovolili zlatu pohnúť sa.

Investičný dopyt pretavený do produktov obchodovaných na burze sa tento mesiac ďalej spomaľuje. Investori totiž využili nadýchnutie trhu zo začiatku mája na redukciu expozícií.

Trh s ropou zostával v pásme blízko päťmesačných maxím i po pokuse o výpredaj začiatkom týždňa. Správa o amerických zásobách dala už tretí týždeň trhu podporu potrebnú k protiváhe novootvorených krátky pozícií. Cena ropy WTI sa tak vrátila k 60tim dolárom za barel, čo je úroveň, na ktorej sa obchodovala počas minulých mesiacov.

S oneskorením tak produkcia ropy odpovedá na rapídny pokles počtu amerických ropných súprav od minulého októbra. Dodávka čierneho zlata tak klesla o 157 tisíc barelov za deň v porovnaní s vrcholom v marci. Stále však zostáva o 800 tisíc barelov vyššia ako pred rokom. 

V rovnakom čase začali klesať i zásoby, no i tie sú sto miliónov vyššie ako päťročných priemer v tejto časti roka.

Goldman Sachs spolu s inými analytikmi predpovedá, že súčasná rely na rope nie je podporená fundamentmi a že cena WTI môže do októbra opäť klesnúť na 45 dolárov za barel. Je veľmi jasné, že rely nad 60timi dolármi by mohla v súčasnosti zmariť snahy OPECu o utlmenie produkciu mimo toto zoskupenie.

Potvrdzujú to i komentáre producentov americkej bridlicovej ropy. Návrat k úrovni 65 dolárov by podľa nich mohol opäť vyvolať zvýšenie produkcie. Zlomová úroveň totiž v minulých mesiacoch vďaka cenovej deflácii, ktorá postihla celý sektor, dramaticky klesla.

Obchodníci, ktorí držia long pozície, v súčasnosti uzatvárajú stávky na rastúci dopyt z USA, ktorý by mohol zredukovať prebytok ponuky nad dopytom.

Navyše predpoklad rastu nehospodárnej spotreby ropy v Saudskej Arábie v letnom období najvyššej spotreby zvýšil očakávania, že podstatná časť ropy bude z medzinárodného trhu stiahnutá.

S ohľadom na fakt, že OPEC pravdepodobne nezníži na júnovom mítingu svoju ťažbu a že o dosť vyššia cena spustí odozvu na strane ponuky, vidíme cenu WTI naďalej v boji s hornou hranicou odporu 60 dolárov. Rapídny pokles ropných súprav v USA sa minulý týždeň spomalil len na osem a potenciálny rast by mohol byť vnímaný býkmi zle. Prielom pod 58 dolárov by mohol spustiť hlbšiu korekciu.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre