10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes varoval pred výstupom Grékov z eurozóny. „Nemôžeme len tak Grécko vyhodiť z eurozóny“, uviedol pre denník Wirtschaftswoche. Ako dodal, nie je to len o menovej politike a ekonomických dôvodoch, ale aj dôstojnosti Grékov.

2. Nemecko grécky optimizmus nepresvedčil. Aj keď grécky premiér Alexis Tsipras uvádza, že dohoda s veriteľmi je blízko, podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je potrebné urobiť ešte množstvo práce. Ako Merkelová uviedla, v rámci dosiahnutia dohody je ešte veľa čo robiť.

3. Podnikateľská klíma vo Francúzsku posilnila na najvyššiu úroveň od októbra 2011. Príslušný indikátor vzrástol o 1 bod na 97 bodov.

4. Menová politika v Japonsku zostáva bezo zmeny. Po dvoch dňoch rokovaní to v piatok vyhlásila centrálna banka Bank of Japan. Ročné nákupy dlhopisov tak zostávajú na úrovni 80 biliónov jenov (660 miliárd dolárov).

5. Väčšina ázijských búrz dnes uzavrela v zelenom, keď nadviazali na včerajšie nové rekordné maximá zaznamenané na Wall Street. Hang Seng získal 1%, Shanghai Composite až o 2,80%. Juhokórejský Kospi získal 0,3%, japonský Nikkei 225 posilnil o 0,30%.

6. Americký technologický obor Hewlett-Packard predáva 51%-ný podiel vo svojej čínskej jednotke za 2,3 miliardy dolárov. Kupujúcim je investičná spoločnosť Tsinghua Holdings. Nová firma s názvom H3C sa zaradí medzi top firmy v segmente serverov, úložísk a technologických služieb na čínskom trhu.

7. Agentúra Bloomberg uvádza, že je pravdepodobné, že príslušné protimonopolné úrady schvália prevzatie spoločnosti Lorillad firmou Reynolds. Obor na trhu s tabakom za spoločnosť Lorillad zaplatí 25 miliárd dolárov.

8. Zvolávanie automobilov späť do servisu z dôvodu závady na airbagoch pokračuje. Automobilky Mazda, Subaru a Mitsubishi ohlásili, že z dôvodu chybných airbagov dodávaných spoločnosťou Takato už zvolali 720-tisíc vozidiel.

9. Mario Draghi volá po reformách. Šéf ECB apeluje na to, aby Európa „odomkla“ svoj obrovský nevyužitý potenciál a zvýšila tak produkciu, zamestnanosť a zlepšila životné podmienky. Uviedol to vo svojom dnešnom prejave.

10. Nemecká podnikateľská dôvera meraná indexom IFO v máji oslabila z predošlých 108,6 bodu na 108,5 bodu. Pozitívne ale podniky hodnotia súčasnú situáciu, kde príslušný indikátor posilnil zo 114 na 114,3 bodu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre