Nezvyčajné investície, ktoré môžu priniesť zaujímavé zhodnotenie

poštové známky

Veľakrát sa stáva, že alternatívne investície dokážu s ľahkosťou prekonať výkonnosť akciových indexov či dlhopisových fondov. Devin Banerjee z Bloomberg Markets Magazine sa preto rozhodol pozrieť na niekoľko nezvačajných investícií, ktoré sa v uplynulých rokoch tešili z mimoriadne štedrej návratnosti. Tu sú:

Poštové známky vedia ročne vygenerovať zhruba 2,6 %, no tí, ktorí mali šťastie a zainvestovali do známok z 19. storočia, sa dnes radujú z výnosu približne 400 %. To znamená, že im investícia do týchto cenných známok priniesla zoštvornásobenie kapitálu.

Sójová múčka: Kto by to bol povedal, že sójová múčka sa môže javiť ako skvelá investícia? Veru áno, komodita, ktorá je nevyhnutnou zložkou fungujúceho poľnohospodárstva, sa môže pochváliť priemerným ročným výnosom 18,5 %.

Klasické automobily: Lahôdkou mnohých veľkých investorov sú aj klasické automobily. A nemožno sa im čudovať, pretože priemerný ročný výnos takejto investície dosahuje viac ako 40 %. Ako píše Bloomberg Markets Magazine, v priebehu troch rokov predstavuje ročný výnos zhruba 21 %, čo je viac než slušné!

A čo vzácne mince? Odborníci tvrdia, že priemerný ročný výnos vzácnych mincí predstavuje 10 %, v priebehu troch rokov je to ročne viac ako 13 %. Pre ukážku: jedna britská minca z roku 1559 sa majiteľom postarala o ročnú návratnosť až 27,3 %.

Chateau Pavie: Aj keď sa vínu v posledných troch rokoch príliš nedarí, Chateau Pavie z francúzskej oblasti Bordeaux sa v rokoch 1999, 2001 či 2004 vedelo postarať o vysoké zhodnotenie. Napr. v roku 2004 jedna fľaša Chateau Pavie dosiahla výnos 14,3 %.

Ak sa o investícii do vína chcete dozvedieť viac, neprehliadnite náš článok: Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o investícii do vína

Súčasné umenie: Nevýrazná, no s veľkým potenciálom. Aj tak môžeme charakterizovať investíciu do súčasného umenia. Príkladom je francúzsko-americký umelec Marcel Duchamp, ktorého dielo sa môže pochváliť ročnou návratnosťou 465 %. Skvostom súčasného umenia je aj indický maliar Vasudeo Gaitonde. Jeho diela vám v priebehu troch rokov vedia vyniesť zhruba 83 % ročne.

Pozri tiež: 10 krokov pre investovanie do umenia

xtb
Komentáre