Z chudoby až k miliardám. 6 inšpirujúcich príbehov

Kirk Kerkorian (New York Times)

V tomto článku nenájdete miliardárov ako Warren Buffett či Bill Gates. Aj keď sa na špicu najbohatších vypracovali úplne od nuly a nič nededili, ich zázemie bolo viac než slušné, pretože sa nemuseli starať o strechu nad hlavou či hladujúcu rodinu.

Existujú však miliardári, ktorí pochádzajú z výrazne horších podmienok. Tu je niekoľko z nich:

1. Carl Berg

Carl Berg (professionaltales.com)

Začnime mužom menom Carl Berg. Keď mal 10 rokov, jeho otec zomrel a on ostal žiť sám s matkou v malom mestečku. Aby si mohol dovoliť študovať, počas dňa opravoval automaty s cukrovinkami a v hoteli ťahal nočné smeny.

Mladý Berg vedel, že práve v prostredí hotela môže stretnúť šikovných ľudí a biznismenov, od ktorých sa môže čo to priučiť. A tak sa aj stalo. Natrafil tu na jedného z najväčších developerov v USA, ktorý mu ponúkol prácu v jednej z kancelárii.

Berg svoje realitné skúsenosti neskôr zúžitkoval v Sillicon Valey, kde s nehnuteľnosťami podniká dodnes. Portfólio súkromných nehnuteľností si udržiava naďalej prostredníctvom firmy Berg and Berg.

Dnes má Berg 83 rokov a hodnota jeho majetku sa odhaduje na 1,1 miliardy dolárov.

2. David Murdock

David Murdock (Los Angeles Times)

David Murdock bol dyslektik, ktorého mnohí považovali za neschopného mladíka. Nielenže bol vyhodený zo strednej školy, po tom, čo sa David vrátil z 2. svetovej vojny do Detroitu, nemal strechu nad hlavou ani peniaze.

Podarilo sa mu však požičať si 900 dolárov, za ktoré si v Detroite kúpil tzv. rýchlu jedáleň. Po desiatich mesiacoch mu táto lacná reštaurácia priniesla zisk 700 dolárov, za ktoré Murdock kúpil staré auto a odišiel do Arizony.

Práve v púštnej časti Arizony začal stavať a predávať domy, vďaka čomu pomaly vybudoval vlastné realitné impérium. Ako dnes tvrdí, nedostatok formálneho vzdelania mu nakoniec prospel. Kompenzoval ho totiž množstvom kníh, až sa z neho stal nenásytný čitateľ. Ako tvrdí, poznanie je moc.

Murdock má dnes 98 rokov a drží majetok v odhadovanej hodnote 2,1 mld. USD.

3. Ralph Lauren

Ralph Lauren na fotke vpravo (Wikimedia)

Aj keď pochádza z chudobnej židovskej rodiny a izbu si delil s dvomi staršími bratmi, meno Ralph Lauren dobylo módny svet.

Aj napriek tomu, že bol Ralph na manuálnu prácu odkázaný už ako malý chlapec, odjakživa si dával záležať na svojom zovňajšku a kupoval si štýlové obleky.

Písal sa rok 1968, keď sa s obrovskou dávkou odhodlania, jedinečnými návrhmi kravát a pôžičkou 50 000 dolárov rozhodol založiť spoločnosť Polo Fashions. Kravaty zožali úspech a Ralph svoj biznis rozšíril na celý segment pánskeho oblečenia.

Dnes má Lauren po celom svete približne 11 000 obchodov a odhaduje sa, že jeho podnik sa cení na takmer jednu miliardu dolárov. Ralph Lauren drží majetok v odhadovanej hodnote 7 miliárd dolárov.

4. Thomas Peterffy

Thomas Peterffy mal 20 rokov, keď pred komunizmom utiekol z Maďarska do USA. Aj keď nevedel po anglicky, našiel si prácu ako architektonický projektant a po večeroch sa priúčal programovaniu.

V roku 1977 si zakúpil miesto na americkej burze a na začiatku 80. rokov priam šokoval obchodníkov, keď si naburzu priniesol “vreckový počítač”. Jeho aktivity nakoniec vyústili až do vzniku maklérskej spoločnosti Interactive Brokers Group (IBG).

Muž, ktorý zohral kľúčovú úlohu v rozvíjaní elektronického obchodovania s akciami, dnes drží majetok v hodnote 22,5 mld. dolárov.

5. Kirk Kerkorian

Kirk Kerkorian (New York Times)

O Kirkovi Kerkorianovi, miliardárovi, ktorý nedokončil ani 8. triedu, sme písali v tomto príspevku. Keďže jeho rodina bola chudobná, Kirk musel pracovať už ako 9-ročný.

Na školu mu nezostávalo veľa času, takže ho vyhodili v ôsmej triede. Ani táto skutočnosť mu nezabránila v tom, aby sa prepracoval až medzi 50 najbohatších ľudí sveta!

V živote si toho prelúskal naozaj mnoho – bol amatérskym boxerom, učil sa lietať popri prácach na farme a rozbiehal biznis s charterovými letmi. Okrem toho, že Kerkorian založil legendárny hotel a kasíno MGM, dnes drží veľké podiely v ďalších mnohých kasínách v Las Vegas.

Ešte pred finančnou krízou v roku 2008 vlastnil majetok v hodnote 16 miliárd USD, za čo mu patrilo 41. miesto v rebríčku najbohatších ľudí sveta. Kerkorian zomrel v júni 2015 v Kalifornii.

6. Sheldon Adelson

Sheldon Adelson (Wikimedia)

Obchodný magnát Sheldon Adelson sa narodil v skromnej rodine taxikára a v jednoizbovom byte žil s tromi ďalšími súrodencami. S biznisom začal už ako 12-ročný chlapec, keď si zakúpil licenciu na predaj novín v Bostone. Aj keď nastúpil na vysokú školu, čoskoro sa rozhodol odísť.

Nad zamestnaním ani nepremýšľal – neustále mal v sebe obchodného ducha a otázku, ako môže zbohatnúť. Na ceste k miliardám toho prežil viac než dosť. Po moteloch predával toaletné súpravy, sprostredkoval hypotekárne úvery a skúšal to aj s rozmrazovačmi okien.

Veľký úspech však zaznamenal so založením veľtrhu COMDEX, ktorý sa zaradil k najprestížnejším v Las Vegas. Dnes jeho holding Las Vegas Sands prevádzkuje množstvo prestížnych rezortov a kasín.

Sheldon Adelson zomrel tento rok v januári. Minulý rok sa hodnota jeho majetku odhadovala na takmer 30 miliárd dolárov.

Komentáre