Takto investuje muž, ktorý je najbohatším investorom na svete

Warren Buffett a Barack Obama
Warren Buffett a Barack Obama (wikimedia)

Warren Buffett, prezývaný aj “Veštec z Omahy” je najbohatším investorom na svete.

Aj napriek pokročilému veku (89) má na investície stále dobrý čuch a s odhadovanou hodnotou majetku 89,2 miliardy dolárov je tretím najbohatším človekom planéty.

Samozrejme, investori ako je Warren Buffett sa nerodia každý deň. Dobrou otázkou je, čo ho tak odlišuje od ostatných?

Na rozdiel od väčšiny investorov sa Buffett na akcie pozerá ako na podnik. Nevníma ich ako neutrálny finančný nástroj. Ako neustále opakuje, investori by o sebe mali premýšľať ako o dlhodobých majiteľoch firmy.

Podľa Buffetta je práve dlhodobý prístup dôvodom, že sa investor o podnik, v ktorom investoval, zaujíma podrobnejšie.

Ďalšou z charakteristík “Veštca z Omahy” je jeho myslenie v pravdepodobnostiach. Napríklad: pri spoločnosti XYZ počíta s určitou pravdepodobnosťou rastu tržieb v nasledujúcich desiatich rokoch. Podľa Buffetta je takýto prístup skvelým spôsobom, ako sa vyhnúť krátkodobým výkyvom na finančných trhoch.

Čo sa týka trhových predpovedí, na tie má Buffett jednoznačný názor:

“Názory analytikov čítam len vtedy, keď v novinách nie sú žiadne iné vtipy,”  hovorí 89-ročný investor. Podľa Buffetta by investori mali prognózy ignorovať a sústrediť sa na vnútornú hodnotu akcie.

Keďže je známe, že Buffett zastáva dlhodobý prístup k investovaniu, odporúča znížiť obrat obchodov, pretože ako tvrdí, časté obchodovanie vedie k zbytočným províziám pre brokerov.

Naopak, s dlhodobým investovaním sa spája inkasovanie dividend a taktiež vyšší kapitálový výnos. Buffettov postoj je jasný: Investor by sa mal vyhýbať priemerným investíciám a zvoliť pár takých akcií, ktoré mu pomôžu zvýšiť celkovú výnosnosť jeho portfólia.

Neprestávať investovať ani v nepriaznivých časoch. Aj týmito slovami sa dá opísať Buffettov investičný štýl. Je známe, že kým väčšina investorov počas finančnej krízy v roku 2009 vypredávala, on nakupoval a požičiaval bankám.

Ak chcete uspieť, zatvorte dvere! Buďte opatrní, keď sú ostatní pažraví a buďte pažraví, keď sú ostatní opatrní”, hovorieva Buffett.

A čo je podľa Buffetta najväčším nepriateľom investora? Jeho vlastné emócie. Či už je to panika a obrovský strach, prípadne prehnaná eufória, investor by mal svoje emócie držať pod kontrolou. Základom je veriť vo vlastnú investičnú stratégiu a nedať sa ovládať emóciami.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre