7 vecí, ktoré majú spoločné tí najúspešnejší ľudia sveta!

Vytrvalo pracujú

Pracovať 60 – 65 hodín týždenne? No jasné – pre úspešných to nie je nič neobvyklé. Mnoho „veľkých rýb“ sa vyznačuje svojou ochotou neúnavne pracovať.

„Veľkí muži sú rovnakí. Nikdy neprestávajú pracovať, nestrácajú ani minútu. Je to až deprimujúce“, píše sa v knihe Daily Rituals: How Artists Work. Nejde o to, ako vysoké je vaše IQ, ide o to, ako tvrdo ste ochotný pracovať!

Vedia povedať nie

Slávny investor Warren Buffett raz povedal: “Jedným z rozdielov medzi tými čo uspejú a tými čo neuspejú je ten, že úspešní vedia povedať nie”.

Keďže vedia rázne odmietať neproduktívne stretnutia a iné rozptýlenia, ktoré ich nikam neposúvajú, zostáva im veľa času na plnenie dôležitých úloh. Možno sa vám to zdá ako nepodstatný bod, no povedať NIE je niekedy ťažšie než si myslíte!

Robia chyby

Skutoční víťazi chápu, že čím viac chýb spravia, tým viac sa z nich môžu naučiť. Ako raz povedal John Maxwell, “tá najväčšia chyba, ktorú robíme, je žiť v neustálom strachu, že nejakú chybu urobíme”. Nebojte sa, že zlyháte. Musíte so svojimi nápadmi experimentovať a ohýbať ich zo strany na stranu.

Predtým, než dal vynálezca Thomas Edison žiarovke život, zlyhal 10 000 krát. Následne to komentoval slovami: “Nezlyhal som, len som našiel 10 000 spôsobov, ktoré nefungujú.”

Dobre sa poznajú a vedia, čo dokážu

Peter Drucker raz napísal: ignorujte svoje slabé stránky a rozvíjajte tie silné. Úspešní nestrácajú čas tým, že chcú vyniknúť v oblasti, pre ktorú majú len málo zručností a právomocí. Jednoducho sa sústreďujú na silné stránky a robia to, v čom sú dobrí. To znamená, že dobre sa poznajú a vedia posúdiť, na čo majú a na čo zas potrebujú ľudí.

Čítaj tiež: Pozrite sa, o koľkej ráno vstáva týchto 10 úspešných riaditeľov

Budujú siete

Nikto na vrchol nepríde sám – tí, ktorí sú uprostred sietí, profitujú najviac. Úspešní ľudia investujú do vzťahov. Napríklad si predstavte, že dnes vás prepustia z práce. Ktorých piatich ľudí by ste následne požiadali o radu? Ak na to prídete, posilnite tieto vzťahy. Aj autor bestselleru Bohatý otec, Chudobný otec, Robert Kiyosaki tvrdí: “Bohatí ľudia hľadajú a budujú siete. Všetci ostatní hľadajú prácu.”

Sú vytrvalí a zapálení

Tvorivý potenciál a inteligencia sú skvelé vlastnosti, no nestačia vám – aby ste dosiahli niečo naozaj veľké, potrebujete obrovskú dávku vytrvalosti a nadšenie. Práve vytrvalosť a silná túžba sú jednými z TOP prísad úspechu. Americký spisovateľ a filozof Ralph W. Emerson raz napísal: “Žiadne veľké veci nevznikli bez nadšenia.”

Našli si lektorov

Nestačia len knihy a internet. Potrebujete niekoho, kto vám ukáže, ako to chodí. Potrebujete inštruktora, ktorý už cieľ, za ktorým vytrvalo napredujete, dosiahol.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre