15 zaujímavých výrokov o zlate

Drahé kovy na čele so zlatom sú odpradávna vnímané ako zdroj uchovania bohatstva. Kým niekto sa na tento drahý kov pozerá ako na šperk, pre mnohých ľudí je to dlhodobá investícia, ktorá ponúka ochranu pred infláciou a tlačením nových peňazí.

Už pred stovkami rokov sa k tomuto kovu vyjadrovali nielen obchodníci a ekonómovia, ale aj básnici, filozofovia, herci či spisovatelia. Zozbierali sme niekoľko zaujímavých výrokov, ktoré na adresu zlata smerovali rôzne slávne osobnosti.

1. „Zlato je nositeľom omnoho hlbšieho posolstva, než aké by sme mohli očakávať od všetkých tých pominuteľných vecí, ktoré v dejinách slúžili ako peniaze. V tomto zmysle je príbeh zlata nekonečný.“ (P. L. Bernstein)

2. „Zlato, podobne ako sloboda, neostáva nikdy tam, kde nie je ocenené.“ (J. S. Morill)

3. „Musíte si vybrať, či budete veriť prirodzenej stabilite zlata alebo poctivosti a inteligencii členov vlády. Pri všetkej úcte k týmto gentlemanom vám radím, aby ste pokiaľ bude kapitalizmus kapitalizmom, hlasovali pre zlato.“ (G. B. Shaw)

4. „Túžba po zlate je univerzálny a hlboko zakorenený obchodný inštinkt ľudskej rasy.“ (G. M. Loeb)

5. „Zlaté pravidlo vyjednávanie je: Ten, kto má zlato, určuje pravidlá.“ (Donald Trump)

6. „Zlato je bezruké, ale zmocní sa všetkého.“ (Dánske príslovie)

7. „Zlato máme preto, lebo nemôžeme dôverovať vláde.“ (Herbert Hoover)

8. „Pri absencii zlatého štandardu neexistuje žiadny spôsob, ako ochrániť úspory pred konfiškáciou v podobe inflácie. Neexistuje bezpečný uchovávateľ hodnoty.“ (Alan Greenspan)

Nauč sa obchodovať na najväčšom finančnom trhu

◉ Jedinečný online kurz

◉ 27 praktických videolekcií

◉ Zaujímavé bonusy

◉ Neobmedzený prístup

9. „V dlhodobom horizonte sa cena zlata musí vyvíjať vo vzťahu k papierovým peniazom. Neexistuje žiadny iný spôsob. Veď pre akú cenu platí, že sa vyvíja od rozsahu inflácie – a vieme, že inflácia bude pokračovať.“ (N. L. Deak).

10. „V systéme zlatého štandardu nedošlo v Amerike k žiadnej významnejšej finančnej panike okrem rokov 1873, 1884, 1890, 1893, 1907, 1930, 1931, 1932 a 1933.“ (Paul Krugman).

11. „Zlato klesá ku dnu. Na hladine sa drží hlavne smetie.“ (Ruské príslovie)

12. „Skutočné zlato sa nebojí taviaceho hrnca.“ (Čínske príslovie)

13. „S výnimkou obdobia zlatého štandardu prakticky všetky historické vlády využili svoju výhradnú právomoc, aby vydali peniaze, čím podviedli a olúpili ľudí.“ (Friedrich August von Hayek)

14. „Zlato otvára všetky zámky. Žiadny zámok nie je dosť odolný voči sile zlata.“ (George Herbert)

15. “Zlato = peniaze. Všetko ostatné sú len úvery.“ (J. P. Morgan)

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre