Moody´s varuje. Taliansku hrozí zníženie ratingu!

Ratingová agentúra Moody´s v piatok vyhlásila, že výhľad pre Taliansko zostáva negatívny. Odborníci hovoria o riziku, že sa súčasná hospodárska recesia pretiahne aj do druhej polovice tohto roka.

Moody´s uvádza, že krajina by práve teraz, keď sa refinancuje pri výhodných podmienkach, podporiť presadenie štrukturálnych reforiem.

Práve v piatok si Taliani na dlhopisovom trhu požičali 8 miliárd €, pričom výnos na 6-mesačných dlhopisoch poklesol na rekordne nízku úroveň.

Aktuálne Moody´s hodnotí Talianov známkou „Baa2“. Ratingová agentúra Fitch zrezala taliansky rating na začiatku marca na „BBB+“.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Rating a ratingové agentúry[/wptabtitle] [wptabcontent]Rating krajiny hovorí o úverovej schopnosti daného štátu, čiže o tom, ako je schopný plniť svoje záväzky voči veriteľom.

Ratingové hodnotenia prideľujú ratingové agentúry, pričom medzi tri najznámejšie patrí Moody´s, Fitch a Standard & Poor’s. Najnovšie sa hovorilo aj o Universal Credit Rating Group, pričom táto skupina má vzniknúť spojením čínskej, ruskej a americkej ratingovej agentúry. [/wptabcontent]

[wptabtitle] Tabuľka ratingov[/wptabtitle] [wptabcontent]

[/wptabcontent]

[/wptabs]

Už dnes sa očakáva, že dezignovaný premiér Enrico Letta, ktorý dva dni rokoval s poprednými politickými stranami Talianska, odhalí, či sa mu podarilo strany zjednotiť a vytvoriť vládu. Snahou bolo najmä vyrovnať názorové rozdiely medzi demokratickou stranou PD a Berlusconiho stranou PdL.

Mnohí pozorovatelia varujú, že takáto vláda môže zmariť koaličné plány a ešte viac zhoršiť politickú situáciu v krajine. 46-ročný Letta uviedol, že chce čo najskôr riešiť bolestivé sociálne dopady hospodárskej recesie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre