Oceliarsky gigant má v Európe problémy

Oceliarsky gigant ArcelorMittal bol nútený odpísať 4,3 miliardy dolárov z hodnoty svojich európskych podnikov z dôvodu hospodárskeho útlmu na kontinente.

Najväčšia hutnícka firma na svete uviedla, že európsky dopyt po oceli v tomto roku klesol o 8 % a od roku 2007 asi o 29 %. Tento slabý dopyt by podľa spoločnosti mal zotrvať aj v strednodobom horizonte.

Eurozóna sa v treťom štvrťroku tohto roka vrátila opäť do recesie, po tom, čo sa hrubý domáci produkt znížil o 0,1 %. Stalo sa tak po 0,2 % poklese v predchádzajúcich mesiacoch.

Búrka politickej nevôle

Za ohlásené zníženie hodnoty goodwillu svojho európskeho podnikania Arcelor obvinil slabé makroekonomické prostredie v Európe. Na rozdiel od poklesu európskych trhoch, sa spoločnosti darí v USA, kde tento rok stúpla spotreba ocele o 8 %.

ArcelorMittal pri snahe o zredukovanie svojich európskych kapacít však narazil na búrku politickej nevôle. Napríklad po tom, ako firma oznámila plán na uzavretie dvoch pecí v oceliarňach vo Francúzsku, sa objavili nahnevané reakcie zo strany francúzskej vlády.

Akcie spoločnosti v piatok klesli o 2,97 % na rovných 17 dolárov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre