SAS sa snaží o dohodu s odborármi

Ustarostená Škandinávska letecká spoločnosť SAS uviedla, že konečne dosiahla dohodu s odborovými zväzmi, ktorá je potrebná pre zabránenie jej úpadku.

Majitelia a veritelia leteckej spoločnosti majú plán, ako znížiť náklady a prepustiť časť zamestnancov, avšak potrebovali súhlas až ôsmich odborových zväzov zastupujúcich pilotov a palubných sprievodcov vo Švédsku, Dánsku a Nórsku.

V pondelok popoludní letecká spoločnosť oznámila, že dosiahla dohodu aj s posledným odborovým zväzom. SAS sa chystá znížiť počet pracovných miest až o 6000.

Problémom bol palubný personál

Dohoda so siedmimi odborovými zväzmi bola dosiahnutá v pondelok skoro ráno, prekážkou však bol ešte odborový zväz palubného personálu v Dánsku. SAS uviedla, že zväz dánskych pilotov ešte potrebuje získať súhlas od tretiny svojich členov. To by malo byť dosiahnuté v najbližších dňoch.

Akcie firmy po oznámení dohody vyskočili takmer o štvrtinu. Napriek tomu sú stále o 98 % nižšie ako pri ich maxime v roku 2007.

Dohoda všetkých ôsmich zväzov je predpoklad na získanie úveru 3,5 miliardy švédskych korún od troch zúčastnených vlád a siedmich súčasných veriteľov.

Strata ratingu

Napriek dosiahnutej dohode ratingová spoločnosť Standard & Poor’s v pondelok oznámila, že znižuje rating SAS z úrovne “B-” na “CCC+” s rizikom ďalšieho zníženia.

Podľa nórskej tlače sa piloti so spoločnosťou dohodli na znížení platu zodpovedajúceho jednej mesačnej mzde a tiež na 8 %-nom zvýšení ich pracovnej záťaže. Letecká spoločnosť si kladie za cieľ znížiť náklady o 3 miliardy korún ročne a taktiež predať aktíva v rovnakej výške, teda 3 miliardy švédskych korún. Počet pracovníkov má klesnúť z 15 000 na 9 000 a priemerná mzda až o 17 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre