Španielsko o pomoc predsa možno požiada

Náklady na pôžičky Španielska klesli v piatok popoludní pod 7 % potom, ako premiér Mariano Rajoy uviedol, že zvažuje možnosť finančnej pomoci pre krajinu. Na tlačovej konferencii po zasadnutí kabinetu v piatok, Rajoy vyhlásil, že je pripravený urobiť to, čo je najlepšie pre Španielsko.

Výnos 10-ročných dlhopisov Španielska klesol v piatok koncom obchodovania na 6,8 %, keď predtým dosahovali výnosy až 7,4 %. Grécko, Portugalsko a Írsko boli „donútení“ požiadať o pomoc, keď ich úroky stúpli nad 7 %.

V júni Španielsko už požiadalo o 100 miliardovú pôžičku z EFSF na podporu svojho bankového sektora, ktorý sa spamätáva z krízy v oblasti nehnuteľností. V posledných týždňoch však vzrástli špekulácie, že krajina bude musieť požiadať o „plnú“ finančnú pomoc.

ECB pomôže, ale…

Vo štvrtok prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi uviedol, že ECB je pripravená vstúpiť na dlhopisový trh a znížiť náklady na pôžičky pre krajiny ako je Španielsko. Ako však pre novinárov povedal, nevyhnutnou podmienkou akejkoľvek podpory ECB, je formálna žiadosť krajiny a pomoc z EFSF či jeho trvalého nástupcu ESM.

Členovia eurozóny, ako je Nemecko a Fínsko sú tiež proti podpore ECB pre Španielsko bez toho, aby sa zaviazalo dodržať prísne rozpočtové plány. „Chceme vedieť aké by to boli opatrenia, čo by znamenali a či by boli vhodné a vzhľadom na tieto okolnosti urobíme rozhodnutia, avšak zatiaľ sme  žiadne rozhodnutia neprijali,“ uviedol Draghi.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre